Μητσοτάκης: Μείωση φόρων με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Τι είπε ο πρωθυπουργός στο Atlantic Council για Ιράν, Τουρκία και Eastmed

Μητσοτάκης: Μείωση φόρων με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Το 80% του οφέλους από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση στο Atlantic Council.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. το Ταμείο έχει δηλώσει πολύ καθαρά γιατί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να μειωθούν. Από τη μείωση αυτή το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν επίσης ενεργειαακά θέματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως η συμφωνία για τον Eastmed «είναι ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο project που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για σημαντικό έργο για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Η ανατολική Mεσόγειος είναι η μοναδική αποδεδειγμένη νέα πηγή φυσικού αερίου στην οποία έχει πρόσβαση η Ευρώπη. Για τα επόμενα 30 χρόνια, τουλάχιστον, το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς μία ουδέτερη Ευρώπη στο ισοζύγιο εκπομπών».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επιχείρηση των Αμερικανών στη Βαγδάτη και την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως όσον αφορά στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την Τουρκία την προσφυγή στη Χάγη. Διευκρίνισε πως αυτή είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Αθήνα στο Αιγίαο. «Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Έχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πολύ ανοιχτοί στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ