Πέρασε με 158 «ναι» ο Προϋπολογισμός

Ευρεία συναίνεση για την Άμυνα

Πέρασε με 158 «ναι» ο Προϋπολογισμός

Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2020, με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ψήφισαν συνολικά 297 βουλευτές, εκ των οποίων 158 τάχθηκαν υπέρ και 139 κατά. Οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας ήταν το σημείο σύγκλισης, καθώς υπερψηφίστηκε από 250 βουλευτές. Ο προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει μεταξύ άλλων ανάπτυξη 2,8%, πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 3,56% του ΑΕΠ και φοροελαφρύνσεις που συνολικά ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό. «Καθώς θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό διεξήχθη με τους αναμενόμενους υψηλούς τόνους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός συνιστά την κορωνίδα μιας σειράς από απάτες της παρούσας κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τερατώδη απάτη «τη δήθεν ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία, αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε, με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Αναφερόμενος στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ υποστήριξε πως ουσιαστικά πήρε την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επίσης ως απάτες «το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», «το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας», «την προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης στα ελληνοτουρκικά και σημείωσε πως «πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ενώ υπογράμμισε πως η αναβάθμιση των F-16 ξεκίνησε επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης. «Μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπερψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο, και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης», ανέφερε. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ, ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί». Είπε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ωστόσο διατράνωσε ότι «δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς», σημείωσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Αλ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και του ευχήθηκε να αποδεχθεί σύντομα την ήττα του κόμματος τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αντέκρουσε τις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου». «Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Απαντώντας στα περί εξαπάτησης των πολιτών ο πρωθυπουργός απάντησε πως η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ.

Αναφορές στα ελληνοτουρκικά είχε κάνει νωρίτερα και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννήματα «Όχι στον εφησυχασμό. Εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις υποστηρίζοντας πως «η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησής σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή». Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό τόνισε πως «επιδεινώνετε περαιτέρω την αρνητική σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από την πολιτική σας απουσιάζει επιδεικτικά κάθε μέτρο για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και είναι οι τελευταίοι στις ελαφρύνσεις. Απουσιάζει κάθε μέτρο για τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Όπως και από το σχέδιο Ηρακλής για την ενίσχυση των Τραπεζών και την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, λείπει κάθε μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, από τους πλειστηριασμούς. Τώρα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα, αλλά από το 2021. Δεν θα πούμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί με επιπλέον 7 δισ. ευρώ πληρώνει ο ελληνικός λαός για το 2020, την άρνησή του να στεναχωρήσει την κ. Μέρκελ, την ένταξή του, δηλαδή, στο κλαμπ των προθύμων».

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

ΤΑ ΝΕΑ:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΑΥΓΗ:

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

ΤΑ ΝΕΑ:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΑΥΓΗ:

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

ΤΑ ΝΕΑ:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΑΥΓΗ:

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

ΤΑ ΝΕΑ:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΑΥΓΗ:

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ