Τσουνάμι επενδύσεων για την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη

Πρεμιέρα με στραβοπάτημα για τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία - Ο ρόλος της Πολωνίας

Τσουνάμι επενδύσεων για την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη

Δύο 24ωρα μετά την παρουσίαση της Πράσινης Νέας Συμφωνίας από την πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ευρώπης με κλιματικό πρόσημο, οι ηγέτες των 27 απέτυχαν να καταλήξουν σε ομοφωνία. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενστερνίζεται τις θέσεις της Κομισιόν για «πράσινες» επενδύσεις 1 τρισ. στην ερχόμενη δεκαετία.

Ο στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050 υιοθετήθηκε μεν στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από το κάδρο όμως είναι απούσα η Πολωνία. Η μεγαλύτερη από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ε.Ε. απέφυγε να δεσμευτεί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι περιορίστηκαν στο να πουν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου και διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε πως είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι η Πολωνία να προσυπογράψει τον στόχο για την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη του 2050.

Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη, αναφέρεται στο κείμενο συμεπρασμάτων. Ωστόσο, για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν σοβαρές προκλήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο που θα ωφελεί όλα τα κράτη μέλη και θα περιλαμβάνει κατάλληλα μέσα, κίνητρα, στήριξη και επενδύσεις ώστε να διασφαλιστεί η οικονομικά αποδοτική, δίκαιη καθώς και κοινωνικά ισορροπημένη και αμερόληπτη μετάβαση, συνεκτιμώντας τις διάφορες εθνικές συνθήκες όσον αφορά τα σημεία εκκίνησης.

Η μετάβαση θα απαιτήσει σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικροτεί και υποστηρίζει την ανακοίνωση της ΕΤΕπ ότι προτίθεται να στηρίξει επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ στη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα την περίοδο 2021-2030. Υπογραμμίζει ότι το επόμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα συμβάλει σημαντικά στη δράση για το κλίμα. Το πρόγραμμα InvestEU έχει σημαντικό ρόλο στη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων για τη μετάβαση. Ο μελλοντικός μηχανισμός δίκαιης μετάβασης θα παράσχει προσαρμοσμένη στήριξη στις περιφέρειες και τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικές προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Η χρηματοδότηση των προσπαθειών μετασχηματισμού πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ