Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σύγχυση την Τρίτη για τα ήξεις αφήξεις στην Αθήνα σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Λονδίνο, λίγο μετά τις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία περίοδο όξυνσης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, μετά τη συμφωνία καθορισμού θαλασσίων συνόρων που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη και η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει καλέσει τη Λιβύη να παρουσιάσει το έγγραφο απειλώντας, στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, με απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα.

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο και υποστηρίζει πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργούν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Υποστηρίζει επίσης πως τα νησιά «δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως «τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους». Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε προκλητική το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη προσθέτοντας πως δεν συνιστά χρήσιμη κίνηση.

Στο μεταξύ, σύγχυση δημιουργήθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, όταν πηγές του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν πως παγώνουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Άγκυρα, ως αποτέλεσμα της τουρκολιβυκής συμφωνίας. Ωστόσο λίγο αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου παρενέβη λέγοντας πως ο σχεδιασμός των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνεχίζεται κανονικά και πως οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών θα πραγματοποιηθούν εντός Δεκεμβρίου όπως έχει ήδη οριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ