Ο νέος Γερμανός εντεταλμένος που θέλει να φέρει την Μέρκελ στην Κρήτη

Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα καθώς πήρε το χρίσμα για τη θέση του Εντεταλμένου της Ανγκελα Μέρκελ - Ο έμπειρος Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναμένεται να συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε το 2010 ο προκάτοχός του

Ο νέος Γερμανός εντεταλμένος που θέλει να φέρει την Μέρκελ στην Κρήτη

Ο Γερμανός επιτετραμμένος έφυγε, ζήτω ο Γερμανός επιτετραμμένος! Ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, που είχε λοιδορηθεί ουκ ολίγες φορές από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ («Γερμανό Κομισάριο» τον αποκαλούσαν) και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα «αντιμνημονιακά» τους χρόνια, παρέμεινε φυσικά στη θέση του και συνέχισε τη δουλειά του και όταν τα δύο κόμματα ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου. Το κάποτε «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου έγινε πολύ γρήγορα συνομιλητής για το Μαξίμου και για μια σειρά υπουργών της κυβέρνησης.

Σήμερα, 3,5 χρόνια αργότερα, η θέση διατηρείται και αλλάζει το πρόσωπο: Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε εγκαταστάθηκε προ ημερών μόνιμα στη χώρα μας και διαδέχθηκε τον κ. Φούχτελ στη θέση του Εντεταλμένου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Ο μέχρι πρότινος Εντεταλμένος Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κ. Φούχτελ δεν χάνεται φυσικά, απλά επιστρέφει στη Γερμανία και μετακινείται από το Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας. Τη θέση του παίρνει ο κ. Μπάρτλε, που έχει βάλει, μάλιστα, με το «καλημέρα» ένα σημαντικό στόχο: Στην όγδοη Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Χερσόνησο της Κρήτης να φέρει ως ομιλήτρια της Άγγελα Μέρκελ.

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, ο Μπάρλτε γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1952 σε ένα χωριό της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Τούμπινγκεν και εργάστηκε για δέκα χρόνια ως καθηγητής σε Λύκειο, ενώ έχει εργαστεί και ως δάσκαλος σκι! Το 1998, παντρεμένος πλέον και πατέρας δύο παιδιών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το CDU (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα).

«Το έργο που έχουμε επιτελέσει στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και τα επιτεύγματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την πορεία μας», είπε προ ημερών σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Μπάρτλε, δείχνοντας ότι η ελληνογερμανική συνεργασία σε αυτό το επίπεδο έχει βάθος και συνέχεια. «Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τις υπάρχουσες επαφές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», είχε δηλώσει ο ίδιος πρόσφατα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων του.

Η πρώτη φορά που ακούσαμε τον κ. Μπάρτλε να ασχολείται με την Ελλάδα ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου 2009, όταν ως εκπρόσωπος του CDU για τον προϋπολογισμό στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωνε ότι «η Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δείχνοντας ότι η κρίση στην ευρωζώνη ήταν ευρύτερη.

Τον Απρίλιο του 2010, λίγες μέρες πριν την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς εποπτείας και την υπογραφή μνημονίου με τους δανειστές, πρότεινε ουσιαστικά το κούρεμα χρέους, λέγοντας πως οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δεν πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Μετέφερε μάλιστα αυτή την άποψη στους τότε επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που την απέρριψαν.

Στα τέλη του 2012, όταν το μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είχε πια μεταφερθεί από τον ιδιωτικό τομέα στα κράτη, ο ίδιος είχε αλλάξει άποψη και δήλωνε αντίθετος με τη διαγραφή χρέους. «Θα κόστιζε χρήματα, θα ήταν ένα μοιραίο σινιάλο προς την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και πιθανώς την Ισπανία, καθώς θα ρωτούσαν αυτόματα γιατί να δέχονται σκληρούς όρους και να περνάνε δύσκολα μέτρα και θα είχε και συνέπειες με βάση το νόμο για τον προϋπολογισμό», δήλωνε τότε.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, λίγο πριν πέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μπάρτλε, ο οποίος στο ενδιάμεσο είχε αποκτήσει σφαιρική πια άποψη για την ελληνική πολιτική και οικονομία, έδωσε μια «προφητική» συνέντευξη. Απαντώντας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, εξέφρασε την ελπίδα όλα τα «κόμματα να είναι ειλικρινή και να μη δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν αργότερα», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και η τρόικα «θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου», κάτι που φυσικά δεν έγινε αφού μεσολάβησαν οι γνωστές εξελίξεις…

Μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Μπάρλτε ήταν και πάλι εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της Άγγελα Μέρκελ. «Δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει», δήλωσε στην Washington Post, ερωτηθείς για τις πρώτες ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη.

Στο εξής, ο έμπειρος Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός θα συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε το 2010 ο Φούχτελ για την ελληνογερμανική συνεργασία κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέλος ο ίδιος του εποπτικού συμβουλίου της KfW από το 2011 ως το 2015, θα προωθήσει επίσης την περαιτέρω παρουσία στη χώρα μας της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας, που ήδη έχει χρηματοδοτήσει έργα και πρωτοβουλίες στη ναυτιλία, την ενέργεια και σε οδικά έργα. Άλλος ένας «σύμμαχος» στο έργο του νέου εντεταλμένου της Άγγελα Μέρκελ στην Ελλάδα είναι η κρατική γερμανική εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ), η οποία διατηρεί γραφείο στην Αθήνα, και ασχολείται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την υγεία και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ