Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα
Η κυβέρνηση δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα, δήλωσε κατηγορηματικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Υπογράμμισε: «Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες για τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής.

Η περίοδος που η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι τελείωσε, είμαστε μια εργατική και τίμια κυβέρνηση που παρακολουθεί τους οικονομικούς δείκτες, δεν χρειαζόμαστε κανέναν κόφτη, έχουμε πάρει την απόφαση να είμαστε συνεπείς και παραγωγικοί και αυτό προτείνουμε και στην Ευρώπη». Αναφερθείς στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, με την οποία στέλνει μήνυμα σε εξωτερικό αλλά και εσωτερικό, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είπε: «Είναι μια δήλωση σε συνάφεια με την απόφαση του ESM [...].

Οποιοσδήποτε επιβουλεύεται τη χώρα, να το ξεχάσει, δεν θα πάρουμε και δεν είμαστε και υποχρεωμένοι να πάρουμε νέα μέτρα». Συμπλήρωσε δε αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης: «Και στο εσωτερικό καλούμαστε καθημερινά να απολογούμαστε σε μια σειρά θεμάτων που δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα». Σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ανέφερε ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο μεταξύ θεσμών και ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί να διευθετήσει ο κ. Σόιμπλε αλλάζοντας διαρκώς στάση, ωστόσο -όπως είπε- η κυβέρνηση δεν θα τον ακολουθήσει. «Έχουμε ένα περιθώριο, θέλουμε μέσα σε τρεις μήνες να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί.

«Περιττή η συζήτηση για νέα μέτρα, την ανοίγουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομία μας» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ESM «έδωσε ένα μήνυμα στους κακόβουλους που έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το πλεόνασμα για την κοινωνία». Ο αν. υπουργός επέρριψε ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως στη ΝΔ, ότι αντί να στηρίξει -όπως είπε- την απόφαση, έφερε την κυβέρνηση σε θέση απολογούμενου. Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο κ. Φάμελλος απάντησε πως το συμπέρασμα της εξεταστικής δείχνει ότι εκτός των μέτρων φιλελεύθερων επιλογών, «η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση, διότι δεν υπήρχε τιμιότητα, δεν υπήρχε διαφάνεια, δεν υπήρχαν κανόνες είτε στη σχέση των κομμάτων με τα μέσα ενημέρωσης και τις τράπεζες. Το πρόβλημα της διαπλοκής αποσάθρωσε όλη την αίσθηση δικαίου και επέβαλε τη μέγκα διαπλοκή, γιατί υπάρχει και η μικροδιαπλοκή. Η χώρα εκτός από τη λιτότητα είχε να αντιπαλέψει και τον κακό της εαυτό».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα όσα παραδέχτηκαν στην επιτροπή Ψυχάρης, Αλαφούζος και Μπόμπολας για την ανισοτιμία που υπήρξε στον τραπεζικό δανεισμό. «Πρέπει να βάλουμε ψηλά τον πήχη και πλέον να αποδώσει η δικαιοσύνη τις ευθύνες όπου αναλογούν» σημείωσε. Αναφερθείς στις δημοσκοπήσεις και τα αρνητικά στοιχεία, που καταγράφουν, σχολίασε: «Ο κόσμος έχει ανάγκες, ζορίζεται, ξέρουμε ότι οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από εμάς, γιατί είμαστε μια τίμια κυβέρνηση, έχουμε δυο χρόνια σκληρής δουλειάς μπροστά μας. Η χώρα και οι Έλληνες έχουν μάθει να δουλεύουν, δεν έχουν καμία σχέση με τη Νοβάρτις, μπορούμε να πάμε μπροστά» Για την Ευρώπη και την διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς ο κ. Φάμελλος είπε στο «Πρακτορείο 104,9Fm» ότι είναι κρίσιμο η ΕΕ να αποκτήσει μια ενοποιημένη λειτουργία και να συνδεθεί με τις κοινωνίες της γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει μέλλον.

«Η Ευρώπη της ζίμενς και της νοβάρτις δεν έχει μέλλον , χρειάζεται καλύτερες ισότιμες δημοκρατικές κοινωνίες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τέλος, σχετικά με το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος, με την κυβέρνηση να εκβιάζεται, να είμαστε το μαύρο πρόβατο και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε να μας θέλει εκτός ευρώ [...] Από το δημοψήφισμα και μετά, είμαστε σε άλλη θέση [...] Η υπεραπόδοση των εσόδων που έγινε με πόνο των Ελλήνων, μας βοηθά να διαπραγματευόμαστε καλύτερα. Δεν πάνε στραβά τα πράγματα, πάνε καλύτερα και στόχος μας παραμένει η δημιουργία θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ