Τζανακόπουλος: Το πόρισμα της εξεταστικής δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής

Τζανακόπουλος: Το πόρισμα της εξεταστικής δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής
Με την υιοθέτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κατέρρευσε το έωλο επιχείρημα ακραίων κύκλων των δανειστών αλλά και της ΝΔ ότι το έκτακτο επίδομα θα ακύρωνε την εφαρμογή των μέτρων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι οι επαφές είναι διαρκείς με εμπλεκόμενα μέρη ώστε στο Eurogoup να καταγραφεί πρόοδος. Περιέγραψε ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και ένταξη στο QE εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Όπως είπε μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα μπορέσει να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο QE. Στόχος είναι ένα κοινό έδαφος για το σύνολο των θεμάτων: staff level agreement, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018.

«Αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», επανέλαβε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018 και υποστήριξε ότι η ψήφιση του «μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης» δεν συνιστά ψήφιση μέτρων.

Σε ότι αφορά τον «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης» διευκρίνισε ότι πρώτα θα γίνεται διαβούλευση του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς και αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τότε μπαίνει σε εφαρμογή ο κόφτης. Τόνισε δε ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr διευκρίνισε ότι ο υφιστάμενος κόφτης λήγει το 2018. Αν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα τότε θα πρέπει να νομοθετηθεί η παράταση.

Το πόρισμα της εξεταστικής

Από το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών πράξεων από τραπεζικά στελέχη.

Δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Αν, όμως, κατά τη διάρκεια των εισαγγελικών ερευνών προκύψουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων τότε η υπόθεση θα έρθει στη Βουλή για να προκαταρκτική εξέταση.

Το πόρισμα δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, τόνισε και επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δάνειο που έχει πάρει ο «Κήρυκας Χανίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ