Ομπάμα: Δύσκολη η αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση χρέους

Ομπάμα: Δύσκολη η αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση χρέους
Σε εγκάρδιο κλίμα και με… φιλοφρονήσεις και από τις δύο πλευρές διεξήχθη η συνέντευξη τύπου του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο Ομπάμα στη διαπραγμάτευση του 2015 ενώ από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε μήνυμα προς το Βερολίνο ότι δεν μπορεί να χαραχτεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις».

Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους: Η Διεθνής κοινότητα το 1953 ρύθμισε το χρέος της ηττημένης Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η ισχυρή Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης.

«Η Ελλάδα ως οικονομία και κοινωνία αντιμετώπισε πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ. Σήμερα παρά τις πληγές στεκόμαστε όρθιοι. Βήμα βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία. Εχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη και μειώνουμε αργά αλλά σταθερά τα ποσοστά της ανεργίας».

Ο κ. Τσίπρας εξήρε την συνεισφορά Ομπάμα λέγοντας: Στη διάρκεια της θητείας Ομπάμα άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο, αλλά και στη δική μας χώρα. Ήταν ιστορική η παραδοχή Κλίντον το 1999 που παραδέχτηκε τα λάθη των ΗΠΑ στη δικτατορία.

Ο Μπάρακ Ομπάμα εργάστηκε για τις κλιματικές αλλαγές, ενέταξε εκατομμύρια αμερικανούς στο σύστημα υγείας και συνέβαλε για μια ανθρωπιστική λύση στην προσφυγική κρίση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είναι σημαντικό ότι ένας πρόεδρος απέναντι στην κρίση του 2008 οδήγησε τις ΗΠΑ σε διαφορετικό δρόμο από αυτό που επέλεξε η Ευρώπη και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Οι επιλογές του οδήγησαν σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Στην Ευρώπη η επιμονή στη λιτότητα κρατά τις οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη. Προκλήσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν σε πολιτική οπισθοδρόμηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνήσαμε ότι η ελπίδα και η προοπτική είναι η μόνη απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και την εθνική περιχαράκωση.

"Ιστορικά συμβολική και καθοριστική η επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στο Κυπριακό, ζήτησε ο πρωθυπουργός. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Ομπάμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του έβγαλε τα ακουστικά, στα οποία άκουγε τους μεταφραστές και είπε απευθυνόμενος στους Έλληνες δημοσιογράφους, αλλά και τον ελληνικό λαό. «Καλησπέρα».

Στη συνέχεια τόνισε ότι "ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό" και μάλιστα αναφέρθηκε στις επιρροές των αρχαίων Ελλήνων στους προγενέστερούς του προέδρους των ΗΠΑ, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον ευχαρίστησε αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα. "Ευχαριστώ τον "Αλέξη" για την συνεργασία" ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. "Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ," πρόσθεσε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές".

"Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δήλωσε ακόμα ο Μπαράκ Ομπάμα". Θα στηρίξουμε ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οφείλω να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση μετά τις εκλογές, θα συνεργαστώ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι "η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια και υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη". Όπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός τού περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του, ενώ τόνισε ότι "χρειάζεται και ελάφρυνση του χρέους, που είναι ένα πολιτικό ζήτημα".

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι "ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα" και σημείωσε ότι "η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό".

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε, παράλληλα, να συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. και ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές για να οδηγήσουν την Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμη, αναγνώρισε ότι η χώρα μας παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.

Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα ο πρόεδρος της Αμερικής ανέφερε πως "οι συνθήκες για μια διζωνική λύση είναι καλύτερες από ποτέ".

Σε ότι αφορά την εκλογή Τράμπ, ο κ. Ομπάμα είπε ότι "ο κόσμος μερικές φορές ζητεί μια αλλαγή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητεί ή τι θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή".

Υποθέτω ότι αυτή η αναζήτηση για κάτι διαφορετικό επηρέασε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στις ακρότητες, στο “εμείς εναντίον των άλλων, εμείς και εκείνοι”», ανέφερε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Και πρόσθεσε: «Ακόμη νιώθω έκπληκτος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν νιώθω υπεύθυνος, αλλά οφείλω να προετοιμάσω στην ορθή μετάβαση. Θα ορθώσω τη φωνή μου όπου δεν υπάρχει συμφωνία, όμως θα συνεργαστώ μαζί του. Παρά την αίσθηση της αποτυχίας και τις απογοητεύσεις στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της ενωμένης Ευρώπης, οι τελευταίες δεκαετίες ήταν δεκαετίες ειρήνης για την Ευρώπη, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν χωριστούμε σε μαύρους, ισπανόφωνους, ομοφυλόφιλους και γυναίκες δεν πάμε πουθενά. Είμαι βέβαιος ότι μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι. Οι κοινωνίες ενώνονται γύρω από ιδανικά και αυτές είναι πιο ισχυρές από άλλες».

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Αισιόδοξος ότι η Αγγέλα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

- Σε ερώτηση του Πάνου Χαρίτου για την αμερικανική οικονομία και τη σύγκριση με τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Μπάρακ Ομπάμα απάντησε:

«Έχετε δίκιο δεν υπάρχουν συγκρίσεις Ελλάδας- ΗΠΑ και εμείς περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση, χάναμε 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως λάβαμε μέτρα σταθεροποιήσαμε, την οικονομία και πιστεύω ότι ένα από τα μαθήματα που εφαρμόσαμε είναι να συνδυάζεις τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Εάν βελτιώνεται η οικονομία, βελτιώνεται και το χρέος», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα και προσέθεσε: «Είχαμε ένα πλεονέκτημα, το δολάριο. Ακόμα και στην κρίση ο κόσμος αγόραζε τα κρατικά ομόλογα. Το βασικό μάθημα που μάθαμε από την δική μας κρίση, από την οποία βγήκαμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει τονώνουμε την δραστηριότητα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε ότι «ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος , επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ