Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση των εθνικών μας συνόρων

Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση των εθνικών μας συνόρων
Τον Πρόεδρο των ΗΠΑ υποδέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 13:30.

Κατα την διάρκεια τηςε συνάντησης ο ΠτΔ ευχαρίστησε τον Ομπάμα για την επίσκεψη του, και επισήμανε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο λαών.

Ο Παυλόπουλος τόνισε τρια βασικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, το Κυπριακό, τη συνθήκη της Λωζάνης και τις αμβισβητήσεις για τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον αμερικανό Πρόεδρο «για την βοήθεια και την αλληλεγγύη σας στο να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση και είμαι βέβαιος ότι και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει πολλά να ωφεληθεί από τη στενή συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα, σημείωσε ο ΠτΔ.

Ο ελληνικός λαός παρά τις μεγάλες θυσίες (για τις οποίες δεν ευθύνεται μόνο η χώρα) συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο της Ευρωζώνης και της Ευρώπης και εργαζόμαστε με τους εταίρους για να συνεχίσει η Ευρώπη στο δρόμο της ενοποίησης. Ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι συγκεκριμένο και τα εθνικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα στο ζήτημα του Κυπριακού τάσσεται υπέρ της ταχείας επίλυσης με βιώσιμο τρόπο. Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ο ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογράμμισε.

Το τελευταίο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής. Εάν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα αρνητικό προηγούμενο για όλα τα κράτη, υπογράμμισε.

Επίσης, σημείωσε ότι η Αθήνα θεωρεί αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αμφισβητεί τα σύνορα της χώρας αλλά και της Ευρώπης, σημείωσε.

Τέλος, το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας σημαίνει και αλυτρωτισμό και γι' αυτό εμμέσως αμφισβητεί τα σύνορα και κινείται εκτός διεθνών κανόνων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εμείς οι Ελληνες σας θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και ένα φίλο του ελληνικού λαού, κατέληξε.

Ομπάμα: Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας

«Σήμερα στέλνω χαιρετίσματα από όλους τους Αμερικανούς αλλά κυρίως από την ελληνική ομογένεια», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, από το προεδρικό μέγαρο όπου και συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Είναι το τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό και βρήκα σωστό να επισκεφτώ ένα ισχυρό κράτος, μια χώρα απ όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία και ιδεώδη που γαλούχησαν την Δημοκρατία, σημείωσε.

Η Ελλάδα περνά τα τελευταία χρόνια πολλά. Πολιτική μου ήταν να κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας να ανακτήσουν την αισιοδοξία τους, υπογράμμισε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Εγινε πρόοδος, παρότι υπάρχουν προκλήσεις και θα συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε, είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "θα σταθούμε πλάι στην Ελλάδα".

Πιστεύουμε σε μια ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη. Είναι καλό για τους πολίτες της, τον κόσμο και τις ΗΠΑ. Μέρος του μηνύματος που μεταφέρω στις συναντήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες είναι να δίνουν ευκαιρίες στους νέους αλλά και σε όλους, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, μετέφερε, όπως είπε, την εκτίμηση του κόσμου για τον ανθρωπιστικό τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την πρόκληση.

«Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια» και συνέχισε, λέγοντας ότι «μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ