Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του Τραμπ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του Τραμπ
Κόντρα στις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη μάχη στη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας και θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε μια εκλογική νύχτα η οποία μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως θρίλερ, η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε την κούρσα με μια σχετική άνεση η οποία δεν διήρκεσε όμως πολύ.

Σε πολλά από τα λεγόμενα "swing states" (αυτά που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και παραδοσιακά κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών) η μάχη μεταξύ των δυο διεκδικητών ήταν για πολύ ώρα σώμα με σώμα.

Το πρώτο πλήγμα για την Χίλαρι Κλίντον ήταν η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Φλόριντα. Οι δηλώσεις του υποψηφίου Τραμπ κατά των Μεξικανών μεταναστών δεν τον εμπόδισαν να υπερισχύσει σ' αυτή τη νοτιοανατολική Πολιτεία όπου η κοινότητα των ισπανοφώνων έχει μαζική παρουσία. Και η Φλόριντα δεν ήταν το μόνο "πλήγμα". Ακολούθησαν Οχάιο, Β. Καρολίνα με πιο πρόσφατη την πολιτεία της Πενσιλβανία όπου μόλις πριν λίγα λεπτά τα ξένα πρακτορεία του την απένειμαν μαζί με τους 20 εκλέκτορές της.

Ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει συνολικά τις πολιτείες: Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Καρολίνα (15), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Φλόριντα (29), Τζόρτζια (16), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (5), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Τέξας (38), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Ουαϊόμινγκ (3).

Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να κερδίζει στις εξής πολιτείες: Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιού Τζέρσεϊ (14), Νέο Μεξικό (5), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Περιφέρεια της Κολούμπια (3), Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), Νεβάδα (6).

Η ανησυχία των επενδυτών ότι η νίκη Τραμπ θα δημιουργήσει οικονομική και παγκόσμια αβεβαιότητα οδήγησε τις αγορές σε ελεύθερη πτώση με τον Nikkei να καταγράφει απώλειες 6%, τα futures του Dow Jones να υποχωρούν άνω του 750 μονάδων, το δολάριο να καταγράφει σημαντική πτώση και το μεξικανικό πέσο να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά.

Τι θα σημάνει η νίκη του για την Ελλάδα

Μουδιασμένη παρακολουθεί αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση τα αναπάντεχα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καθώς είχε ποντάρει όλα της τα λεφτά στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους με βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην περίπτωση όμως μόνο νίκης της κυρίας Χίλαρι Κλίντον. Δίχως διπλωματικά ανοίγματα προς την πλευρά Τραμπ και με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα να έχει στηρίξει δυναμικά την υποψήφια των Δημοκρατικών, η χώρα μας τοποθετείται σήμερα στους ηττημένους των εκλογών. Κι αυτό διότι η υπόθεση χρέος είχε τοποθετηθεί κάτω από την ομπρέλα Κλίντον - Ομπάμα και τώρα όλη η αρχιτεκτονική ανατρέπεται.

Ταυτόχρονα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και παρακολουθούν τις εξελίξεις επικρατεί προβληματισμός κι αυτό διότι καμία ανάλυση δεν έδινε στον κ. Τραμπ προβάδισμα, με αποτέλεσμα η εικόνα που μεταφερόταν προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η σίγουρη επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εδώ και δέκα ημέρες επικοινωνιακά σηκώνει τις προσδοκίες από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με τις προσδοκίες όμως να πάρει μια στήριξη η χώρα μας πλέον να εξανεμίζονται.

Πολύ περισσότερο, πιθανή αξιοποίηση από την πλευρά του κ. Ομπάμα του βήματος που θα του προσφερθεί η κυβέρνηση στην Ακρόπολη για μια πολιτική τοποθέτηση κατά των όσων κομίζει πολιτικά ο κ. Τραμπ και σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε μορφή κριτικής εναντίον του, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αμηχανία την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία οφείλει τώρα να ρίξει γέφυρες προς μια συντηρητική και ξενοφοβική αμερικανική νέα κυβέρνηση.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασχοληθεί καθόλου στην προεκλογική του καμπάνια με το χρέος τρίτων χωρών οδηγώντας στο συμπέρασμα μιας πιο αδιάφορης για την εξωτερική πολιτική σκηνή προεδρικής θητείας, δίχως τις πρωτοβουλίες που χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλό δημόσιο χρέος προσδοκούσαν.

πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ