Τι αποκαλύπτει το Wikileaks για το ελληνικό μνημόνιο

Τι αποκαλύπτει το Wikileaks για το ελληνικό μνημόνιο
Το Wikileaks αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε την παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να πειστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη για το πρόγραμμα διάσωσης.

Πάντως από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία δεν διευκρινίζεται αν τελικά πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία Μπιλ Κλίντον - Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινωνεί με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας.

Από πλευράς Μπιλ Κλίντον η απάντηση είναι θετική ωστόσο ζητούνται περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου.

Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, αναφέρει:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα;

Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ