Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αλλά να τηρηθεί η συμφωνία

Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αλλά να τηρηθεί η συμφωνία
«Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις πετύχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Και μένουμε σε αυτήν. Επομένως το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Εμείς τα τηρούμε».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα επιπλέον αλληλεγγύη, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

«Υπάρχει μια νέα κατάσταση, η προσφυγική κρίση, και για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται, πέρα από την παλιά συζήτηση, επιπλέον αλληλεγγύη και αυτό είναι που της προσφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στο Λονδίνο, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα - και είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος».

Είναι δύσκολο, αλλά αυτό κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό λέει ξανά και ξανά, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τόνισε δε την ανάγκη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο σωστός προκειμένου να ανακτήσει κανείς την ανταγωνιστικότητά του και ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Καλή τύχη!», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «μετά το Brexit δεν υπάρχει άλλη συμφωνία» αποκλείοντας το ενδεχόμενο «ειδικής συμφωνίας» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει την έξοδό της. «Η συμφωνία είναι συμφωνία, έξω σημαίνει έξω. Ελπίζω να πάρετε την σωστή απόφαση», είπε και δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η ΕΕ επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας, ενώ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο ασταθής και λιγότερο ανταγωνιστική με την έξοδό της. Από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit, αλλά και ότι το Λονδίνο θα ήταν πολύ δύσκολο να διαπραγματευτεί εκ νέου π.χ. 60 εμπορικές συμφωνίες που έχει σήμερα υπογράψει η ΕΕ με άλλες χώρες. «Καλή τύχη!», είπε και σε αυτή την περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ