Τσίπρας: Στόχος να κάνουμε την Ελλάδα μέρος της λύσης

Τσίπρας: Στόχος να κάνουμε την Ελλάδα μέρος της λύσης
«Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά ήπειρός δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης» στην οποια συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και οι Πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας, Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.

Πρόσθεσε οτι η Ευρώπη είναι καιρός να επιστρέψει στις ιδρυστικές της αξίες, τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Ο Β. Σόιμπλε συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα οτι δεν πρέπει να γίνει η Ευρώπη απόρθητο φρούριο και συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό να επενδύσουμε δισεκατομμύρια ευρώ στις γειτονικές χώρες της Συρίας για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση . Πρόσθεσε ότι το προσφυγικό θα κοστίσει πολύ περισσότερο στις ευρωπαϊκές χώρες απ ότι έχουν συνειδητοποιήσει.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει σε 6 με 8 εβδομάδες να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη.

Τόνισε ότι κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. «Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου» είπε χαρακτηριστικά.

Για την Οικονομία

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας ενώ τόνισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη, λέγοντας πως σε αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί».

«Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι διαφορές μεταξύ των θεσμών» δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

«Στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους» ανέφερε ο Σόιμπλε προσθέτωντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».

«Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα δύο πρόγραμματα, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε. Και είπε με νόημα: «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ