Το ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση στο Υπουργικό Συμβούλιο
Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου που διεξάγεται στη Βουλή.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας που βάζει τέλος στο πελατειακό και κομματικό κράτος.

«Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς».

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη τόνισαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση δεν συνιστά πολιτική προσλήψεων, αλλά αξιολόγησης.

Διευκρίνισαν ότι στη βασική δομή του νομοσχεδίου υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών, το Εθνικό Μητρώο, το οποίο αποτελεί και τον πρώτο πυλώνα του νόμου, με την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση να αποτελούν τους άλλους δύο πυλώνες.

Στις υπηρεσίες του στενού δημοσίου τομέα θα υπάρξουν καινούργια οργανογράμματα, από τα οποία θα προκύψει και η θέση του θεσμικού γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τα οποία ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύστημα αξιολόγησης με νέο νόμο.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι διατάξεις του θα έχουν μεταβατικότητα, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ