Ποτάμι: Αλαλούμ στην επιβολή Ειδικού Φόρου στο κρασί

Ποτάμι: Αλαλούμ στην επιβολή Ειδικού Φόρου στο κρασί
Το Ποτάμι καταγγέλλει το αλαλούμ στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, κάνοντας λόγο για μαρασμό ενός δυναμικού κλάδου.

Μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου, τα περισσότερα οινοποιεία δηλώνουν αδυναμία συνέχισης των εργασιών τους, εξαιτίας των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης, καταγγέλλει το αντιπολιτευόμενο κόμμα.

«Η επιβολή δημιουργίας φορολογικής αποθήκης για κάθε οργανωμένο οινοποιείο από τη μία, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού για την πραγματοποίηση ελέγχων από τα αρμόδια τελωνεία από την άλλη, αλλά και η επιβολή φόρου ύψους 4% υπέρ τρίτων, και συγκεκριμένα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (που υποτίθεται ότι είχε καταργηθεί από πέρυσι), δημιουργούν ένα ζοφερό φορολογικό και διοικητικό τοπίο, που οδηγεί σε αδιέξοδο και τον πιο αποφασισμένο οινοπαραγωγό» προσθέτει.

Κοντά στην εσωτερική στάση εμπορίου οίνου, συνεχίζει, έρχεται και η παλινωδία επιβολής ΕΦΚ στις ελληνικές εξαγωγές κρασιών, όπως και η προκαταβολή του ΦΠΑ, παρά τις προ δύο μηνών διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του κ. Σταθάκη, ότι οι εξωστρεφείς δράσεις του κλάδου δεν θα επιβαρύνονταν με έναν, ούτως ή άλλως, παράλογο για οινοπαραγωγό χώρα φόρο.

«Μπρος στην Σκύλλα και την Χάρυβδη της κυβέρνησης από τη μια και της δημόσιας διοίκησης από την άλλη, ο Έλληνας παραγωγός – επιχειρηματίας - εξαγωγέας είναι καταδικασμένος και δυστυχώς μαζί του, ολόκληρη η χώρα» επισημαίνει και καταλήγει:

Όντως κύριοι της κυβέρνησης, ο δυναμικός κλάδος των Ελλήνων οινοπαραγωγών καθίσταται ένα ακόμη θύμα των «επιτυχιών» σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ