Αντιπαράθεση για «κόκκινα» δάνεια και μισθολόγιο με αφορμή τα προαπαιτούμενα

Αντιπαράθεση για «κόκκινα» δάνεια και μισθολόγιο με αφορμή τα προαπαιτούμενα
Στα θέματα των κόκκινων δανείων και του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, εστίασαν κυρίως κατά τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν ένα σφιχτό ρυθμιστικό πλαίσιο στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, με το οποίο, οι θεσμοί είχαν διαφωνήσει, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες ενώ επέρχεται εξισορρόπηση με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς η οποία ευνοεί τον δανειολήπτη ενώ παρέχει ρευστότητα στο πιστωτικό ίδρυμα.

Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, είπε ότι, αντίθετα με το προηγούμενο, παρέχει σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ετών αύξηση βασικού μισθού σε 214.000 εργαζομένους από το σύνολο των 567.000 που υπηρετούν συνολικά στο Δημόσιο.

"Για αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που θα περάσουν σε ξένα χέρια" έκανε λόγο κατά την αγόρευσή του, ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Ηλίας Παναγιώταρος. Ο κ. Παναγιώταρος υποστήριξε ότι κάποιοι κλάδοι "έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για εθνικά ζητήματα" ενώ αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν το ΕΣΠΑ, είπε ότι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ "τα έχουν πάρει 20 νοματαίοι για έργα που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα". Σε ότι αφορά το μισθολόγιο του Δημοσίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα μισθολογικά του δημοσίου όταν στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί ζούγκλα .

"Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.

Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως στην περίπτωση της προϊσταμένης νοσηλευτικής υπηρεσίας που το επίδομα από 250 ευρώ γίνεται 150 ευρώ ενώ προβλέπονται αυξήσεις για θέσεις που έχουν καταργηθεί.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ζήτησε τέλος την απόσυρση του έργου του ΕΣΠΑ για την διερεύνηση των απολυταρχικών καθεστώτων του ναζισμού και του σταλινισμού, υποστηρίζοντας ότι "επιδιώκεται να ξαναγραφεί η ιστορία με βάση τις επιδιώξεις των καπιταλιστών".

Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που

έχουν ήδη κάνει. Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε, ότι με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται χώρος για διαφθορά καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν και μεμονωμένα δάνεια "και να εκβιάζουν καλύτερα έναν έναν τους Έλληνες επιχειρηματίες αρχικά, και μετά τις 15 Φεβρουαρίου , που αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά με όλους τους δανειολήπτες, να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις που τους προτείνουν, «αλλιώς θα έχουν να κάνουν με τον Αμερικάνο»".

"Δεν ακούσαμε καμία πρόταση, ακούσαμε κατάρα" ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν βρεθεί μια λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και πρότεινε συνεργασία του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και των άλλων επιμελητηρίων ώστε να γίνει εξυγίανση των δανείων ανά κλάδο και συνέδεσε το θέμα με την άρση των τραπεζικών περιορισμών.

Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν έκλεισε η κάνουλα του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες και εκτίμησε ότι τα δάνεια θα πουληθούν σε Funds με χαμηλότερο τίμημα από την αρχική τους αξία, τα οποία με τη σειρά τους θα πιέσουν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να υπάρξει κοινωνική αναταραχή.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ