Τσίπρας: Ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου

Τσίπρας: Ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου
Η διμερής μας συνεργασία με την Αίγυπτο στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσιων ζωνών, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, οι υποδομές.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με δύο αιγυπτιακά λιμάνια η οποία αναμένεται. Αναγνώρισε δε ως εξαιρετικά σημαντική υπόθεση την ενίσχυση των μεταφορών, του εμπορίου και της διασυνδεσιμότητας που όπως σημείωσε δεν αφορά μόνο την χώρα αλλά τη διασύνδεση τριών ηπείρων.

Υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία «γειτονιά που έχουμε προκλήσεις».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία με την Αίγυπτο στα ευρωπαϊκά φόρα και αντίστοιχα η Αίγυπτος να στηρίξει τη συνεργασία με την Ελλάδα στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών.

Νωρίτερα, στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε λίγο μετά τις 15:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά η επίσημη επίσκεψή σας, η οποία εγκανιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Σίσι κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω.

Ο κ. Σίσι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την υποδοχή και χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και πάντοντε ισχυρές τις σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αυριανή τριμερή και με την Κύπρο και τόνισε ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών και οι στόχοι είναι κοινά, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των στόχων είναι η σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι κοινές επενδύσεις.

Από τη συνεργασία μας περιμένουν πολλοί πολλά, σημείωσε ο κ. Σίσι και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Κάιρο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε συνάντηση με τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο. Δείτε ΕΔΩ

Ο πρόεδρος Σίσι και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στις 19:30 το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.

Αύριο, Τετάρτη στις 9:00 το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα θα έχει επαφές και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσει στις 11:00 η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις και από τους τρεις στα μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ