Τσίπρας: «Ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας αισθάνομαι ντροπή»

Τσίπρας: «Ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας αισθάνομαι ντροπή»
«Αυτές τις ημέρες δεν ξεβράζονται στις ακτές μας παιδιά αλλά η ίδια η ευρωπαϊκή ιδέα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την βαθιά οδύνη για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες. Μιλώντας στη Βουλή εκανε λόγο για γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης που κρύβονται πίσω από τους πολέμους που προκάλεσαν το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πριν από μήνες στην Ευρώπη πιστεύαν ότι τα προβλήματα αφορούσαν μόνο την Αφρική και τη Λιβύη. «Ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας αισθάνομαι ντροπή», τόνισε. Ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο. Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για τα παιδιά στο Αιγαίο. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν τα συμπαθεί κανένας». Ολα αυτά καταδεικνύουν την αδυναμία της Ευρώπης να μείνει πιστή στις αξίες της.

Το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν χώρες υψώνουν φράχτες.

Όπως είπε πρώτο καθήκον είναι η ανθρωπιστική κρίση και η διάσωση των ανθρώπων. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική ακτοφυλακή για τις προσπάθειες που κάνει.

Σημείωσε ότι πρέπει να απομονωθεί η κινδυνολογία αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές. Δεν είναι ζήτημα που προσφέρεται για αντιπολίτευση. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί θέτει υπαρξιακά ζητήματα για τις δυτικές χώρες.

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε αν επιλέξουμε μια αμυντική και φοβική στάση, αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας. Δεν μπορούμε έτσι να είμαστε χρήσιμοι στην Ευρώπη, στους πρόσφυγες και την Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός. Ωφείλουμε να υιοθετήσουμε στάση παρεμβατική ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Ο ρόλος μας πρέπει να είναι ενεργητικός, ρόλος ισότιμου εταίρου και να μην εξαντλείται σε μια προσπάθεια να αντληθούν πόροι.

Όπως είπε, η ΝΔ δεν δίστασε να κατονομάσει τους πρόσφυγες ως λαθρομετανάστες και να κατηγορήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προκαλεί τις ροές. Αναγνώρισε ωστόσο ότι τώρα η ΝΔ αναγνωρίζει τη διαφορά και σταμάτησε τις αναφορές που κάνουν κακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ