Σόιμπλε: Ο Σαμαράς έχασε από τον Τσίπρα γιατί ήταν πολύ διστακτικός

Σόιμπλε: Ο Σαμαράς έχασε από τον Τσίπρα γιατί ήταν πολύ διστακτικός
O Βόλφανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα το βράδυ στο ARTE για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι μήνες διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο Grexit, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως δεν ένιωσε έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, γιατί όπως λέει “ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο κατά το οποίο ήταν στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός”. Ο ίδιος, όπως τονίζει, είχε εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τις συναντήσεις τους, την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Του είχε επισημάνει παράλληλα ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει.

Οπως μεταδίδει το Mega, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία, δεν κατάφερε να εξέλθει από την κρίση μετά δύο προγράμματα διάσωσης, ο Βόφλανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίαζε έως το 2009 ήταν μια οικονομία της οποίας η επιβίωση δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά παραγωγικά μέσα της.

Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά, αναφέρει ο Σόιμπλε, με την προϋπόθεση να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα, σημειώνει, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι οι Έλληνες, παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ