Ντάισελμπλουμ: Οι διαβουλεύσεις για χρέος πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2015

Ντάισελμπλουμ: Οι διαβουλεύσεις για χρέος πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2015
Tη στήριξή του στην επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στο πηδάλιο του ΔΝΤ, εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ολλανδική εφημερίδα, "De Volkskrant", με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού, μεταδίδει το ΑΠΕ. Η συνέντευξη έχει τίτλο "Η Λαγκάρντ πρέπει να επανεκλεγεί".

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και τις ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι πρόκειται για μια "βήμα προς βήμα" διαδικασία.

"Προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα", αναφέρει. Σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα "φυσιολογικό" κι ένα "ζοφερό". Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών.

Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα", αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαντά ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 3 δισ. ευρώ υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προγράμματος. "Η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να αλλάξει, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις", καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ