Σχολιάζει το μνημόνιο ο Βαρουφάκης

Σχολιάζει το μνημόνιο ο Βαρουφάκης
Τα σχόλιά του στο κείμενο του μνημονίου καταθέτει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog ο τέως υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είναι εντυπωσιακό: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συμφωνεί με την τρόικα, ακόμη και αν δεν συμφωνεί. Φυσικά δεν ισχύει και το αντίθετο», υπογραμμίζει αναφερόμενος σε σχετική πρόταση στο μνημόνιο.

Στα σχόλιά του, ο πρώην υπουργός οικονομικών κάνει λόγο για μαγικές φόρμουλες και στόχους που δεν πρόκειται να επιτευχθούν ενώ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη συζήτηση για σοβαρή ελάφρυνση χρέους.

Αναφορικά με την πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% εφέτος, τονίζει ότι οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική ασφυξίας που εφάρμοσε η τρόικα.

«Η άποψη ότι όλα πήγαιναν καλά έως ότου ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και κατέστρεψε την οικονομία είναι το χειρότερο είδος 'ιστορίας των νικητών΄, όπου το θύμα κατηγορείται για τη μοίρα του», υπογραμμίζει.

Τονίζει ότι αναμένεται «ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα με μεγαλύτερη ύφεση – κάτι που εγγυάται ότι κανένας λογικός επενδυτής δεν θα επενδύσει στη χώρα, καθώς η ύφεση, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα τελειώσει το συντομότερο το 2017 και το επόμενο έτος η κυβέρνηση θα αυξήσει τους φόρους και θα μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες για να πιάσει τον ανέφικτο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.»

Καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για bad bank που θα διαχειριστεί τα «κόκκινα δάνεια», σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν ήδη ανακεφαλαιοποιημένες το 2013 αλλά δεν έδιναν πιστώσεις.

Σχολιάζοντας την δέσμευση για ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης και της ΕΛΣΤΑΤ, υπογραμμίζει ότι ήταν πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Ωστόσο, θέλαμε επίσης να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών από επιχειρηματικά συμφέροντα και της ΕΛΣΤΑΤ από την τρόικα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ