Δραγασάκης:«Όταν υπάρξει ρύθμιση του χρέους θα μπορώ να πω αν η συμφωνία είναι βιώσιμη»

Δραγασάκης:«Όταν υπάρξει ρύθμιση του χρέους θα μπορώ να πω αν η συμφωνία είναι βιώσιμη»
Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανεπαρκή συμφωνία, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη, υπογραμμίζοντας πως «η βάση μας είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», όπως το επιβάλλουν οι κανόνες.

Εμείς κινούμαστε με βάση τη συμφωνία και θέλαμε να πάμε σε συμφωνία γιατί ο κίνδυνος εκτός ΕΕ ήταν μεγάλος, είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε με έμφαση ότι εάν υπάρξει απόκλιση από τη συμφωνία τότε θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες παγκοσμίως. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει «καλό μνημόνιο» αλλά «επιβολή πολιτικής».

Όσον αφορά στο Grexit, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες αρνητικές απόψεις.

Σχετικά με τις τράπεζες, ανέφερε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τραπεζικής εμπιστοσύνης, ενώ σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με ταυτόχρονη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να έρθει νέο κύμα συγχωνεύσεων, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναιυπερσυγκεντρωμένο.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δραγασάκης στην Attica Bank που βρίσκεται εκτός εποπτείας της ΕΚΤ τονίζοντας « ότιπρέπει να ενισχυθεί όπως και οι συνεταιριστικές και εφόσον χρειαστούν κεφαλαία να μπορούν και αυτές να ταπάρουν . Διότι πρέπει να έχουμε κάποιες τράπεζες εκτός του συστήματος που ελέγχει το ευρωσύστημα. Στα σκαριάείναι και τράπεζα ειδικού σκοπού αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα.»

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι το μνημόνιο αποτελεί κεφάλαιο του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς υπάρχει – όπως τόνισε- και ένα άλλο κεφάλαιο με αντισταθμιστικά μέτρα με όσα έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επισήμανε ότι η συμφωνία δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να ξεπουλήσει αλλά να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και πρόσθεσε πως οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ θα πραγματοποιηθούν αλλά με διαφορετικούς όρους.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε με αντισταθμιστικά μέτρα χωρίς να ανατρέψουμε τη συμφωνία, τόνισε με έμφαση ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως έγιναν λάθη και λανθασμένες εκτιμήσεις. «Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε τους Ευρωπαίους για έξοδο από το ευρώ, εκείνοι θα υπαναχωρούσαν, όμως αποδείχτηκε λάθος και φάνηκε πως ήταν προετοιμασμένοι». Μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και πως εκείνος θα τον βοηθήσει.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια της και πως θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός, μετά όμως από την ψήφιση της συμφωνίας. Όπως είπε, θα ήθελε να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση για το έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν βοηθά αυτή τη στιγμή να μιλάμε για εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ