Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη να ετοιμάσει το plan Β σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης

Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη να ετοιμάσει το plan Β σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης
Είχα δώσει εντολή προσωπικά στο Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Δεν επιδίωκα όμως την έκτακτη ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός, από τη βουλή.

Παρακολουθώ μια προσπάθεια να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φ. Γεννημάτα.

Αφορμή για αυτή την προσπάθεια έδωσαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όμως αυτή η προσπάθεια διαστρέβλωσης είναι επικίνδυνη.

Σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ ποτέ δεν είχαμε. Σχέδιο έκτατης ανάγκης προφανώς είχαμε και θα έπρεπε να μας εγκαλέσετε αν δεν είχαμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δανειστές είχαν ετοιμάσει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ από το 2012 το οποίο και επικαιροποιείται συνέχεια.

Αν οι εταίροι είχαν έτοιμο ένα σχέδιο Grexit η ελληνική κυβέρηνση δεν έπρεπε να προετοιμαστεί έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου; Διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Είναι σαν μια χώρα να απειλείται πολεμικά και εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της χώρας επειδή εκπονεί αμυντικά πλάνα, τόνισε, απευθυνόμενος στη Φ. Γεννηματά.

Είχα δώσει εντολή προσωπικά στο Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Δεν επιδίωκα όμως την έκτακτη ανάγκη.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύθηκε ποτε τίποτα με την τρόικα και έκανε τα μνημόνια ιδεολογία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας: «Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αυτής της κυβέρνησης. Οχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα. Να ψάξετε λοιπόν, αν θέλετε για σκάνδαλα, στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στην υπόθεση της συγκάλυψης και της απόκρυψης της λίστας Λαγκάρντ, στην υπόθεση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην υπόθεση του PSI που στοίχισε 25 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία».

Μας εγκαλείτε για το θέμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος. Ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης που διαπραγματεύθηκε σκληρά και του ΠΑΣΟΚ που ήταν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τους δανειστές. Ταυτίζεστε για άλλη μια φορά με τους δανειστές, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μπορείτε να κατηγορήσετε τον κ. Βαρουφάκη ότι έχει κάνει λάθη, ότι πηγαίνει στην Αίγινα ή ότι φοράει λάθος πουκάμισα. Δεν μπορείτε να πείτε όμως ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν λαμόγιο. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν ΥΠΟΙΚ δεν μετέφερε τα χρήματά του στο εξωτερικό ούτε είχε κρυμμένες στο συρτάρι λίστες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πολύ μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση το προσφυγικό ζήτημα»

To μεταναστευτικό είναι ένα από σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αλλά και η Ε.Ε. και ένα από τα πιο σοβαρά θέματα σε παγκόσμια κλίμακα στο οποίο καλουμαστε να απαντήσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως θέμα για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες πολιτικού χαρακτήρα.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει ως το μεγάλο ζήτημα της εποχής, που δημιουργεί προβλήματα στους ίδιους τους μετανάστες.

«Η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση, το προσφυγικό ζήτημα, που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το μεταναστευτικό και προσφυγικό μπορούν να αντιμτωπιστούν μόνο συνολικά από την Ε.Ε., ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες στο πλαίσιο του δυνατού.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αλλεργία στα κέντρα μεταναστών.

«Για αυτό», τόνισε, «σε χρόνο ρεκόρ ανοίξατε και αδειάσατε την Αμυγδαλέζα για να ξεχυθούν οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να ληφθεί η παραμικρή πρόνοια».

Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι για αυτόν τον λόγο σήμερα βλέπουμε ένα από τα στολίδια της Αθήνας το Πεδίον του Άρεως να είναι σε μια κατάσταση που δεν περιγράφεται.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί όλοι οι μετανάστες από τα νησιά πρέπει να έρχονται στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ