Μάρδας: Επιστροφή στη δραχμή ισούται με υποτίμηση κατά 70%

Μάρδας: Επιστροφή στη δραχμή ισούται με υποτίμηση κατά 70%
Τις πιθανές συνέπειες από μία πιθανή επιστροφή στη δραχμή περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, και εξήγησε ότι η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με τα άλλα νομίσματα θα έφτανε και το 70%.

Υπενθύμισε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αργεντινής, το νόμισμα της οποίας την πρώτη χρονιά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%.

«Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων. Υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20% ή το 30%» περιέγραψε την επόμενη ημέρα ο κ. Μάρδας. «Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαίρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού» συμπλήρωσε.

Τέλος ο Δ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι σήμερα ή αύριο θα δώσει στη δημοσιότητα ένα κείμενο σε συνεργασία με άλλο υπουργό της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από τυχόν επιστροφή στη δραχμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ