Γερμανικός Τύπος: Η επιμονή του Σόιμπλε για Grexit έκανε την Αθήνα να υποχωρήσει

Γερμανικός Τύπος: Η επιμονή του Σόιμπλε για Grexit έκανε την Αθήνα να υποχωρήσει
Με τα βλέμματα σταμμένα στη ψηφοφορία της γερμανικής βουλής, η οποία δίνει στον Β. Σόιμπλε εντολή για διαπραγματεύσεις με στόχο ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο γερμανικός τύπος δημοσιεύει σχόλια, ρεπορτάζ και αναλύσεις.

«Η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν αφορούσε μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της καγκελαρίου και της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού»», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Ποιος όμως από τους βουλευτές θα ήθελε να βλάψει την καγκελάριο ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα;» γράφει η εφημερίδα. «Η Α. Μέρκελ μένει πιστή στη μοναδική θέση, στην οποία Eurogroup και Βερολίνο μπορούν να συμφωνήσουν και να επιβάλλουν. Την ίδια στιγμή ο Β. Σόιμπλε, ο «κακός της υπόθεσης» δεν κατάφερε μόνο με την εμμονή του σε ένα Grexit να κάνει την Αθήνα να αποδεχθεί ακόμα σκληρότερους όρους στις Βρυξέλλες. Κατάφερε και να συσπειρώσει τους σοσιαλδημοκράτες πίσω από την Α. Μέρκελ. Για την άκαμπτη στάση του εισέπραξε το παρατεταμένο χειροκρότημα των γερμανών συντηρητικών στο κοινοβούλιο. Πότε ο Β. Σόιμπλε δεν ήταν τόσο ισχυρός μέσα στο κόμμα όσο σήμερα».

Ακίνδυνοι «αντάρτες»;

Η Süddeutsche Zeitung επικεντρώνεται στους 65 «αντάρτες» συντηρητικούς που ψήφισαν κατά ή αποχή στην χθεσινή ψηφοφορία: «Πότε η καγκελάριος Μέρκελ δεν έζησε κατά τη διάρκεια της θητείας της μιας τόσο μεγάλη "εξέγερση" στο συντηρητικό στρατόπεδο. Για πολλά χρόνια η κοινοβουλευτική ομάδα της χριστιανικής ένωσης ήταν επί της ουσίας προέκταση της κυβέρνησης. Αυτή η εποχή όμως μοιάζει να αποτελεί πλέον παρελθόν, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πολιτική έναντι της Ελλάδας. Η πίεση των ψηφοφόρων στις εκλογικές περιφέρειες, στην οποία είναι εκτεθειμένοι οι βουλευτές είναι δυσβάστακτη. Ταυτόχρονα οι βουλευτές δεν εμπιστεύονται πλέον την ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται ωστόσο ότι απειλείται πολιτικά η Α. Μέρκελ. Προφανώς όχι. Από την μια πλευρά η δυσθυμία των βουλευτών περιορίζεται στο ελληνικό ζήτημα. Και από την άλλη η καγκελάριος μπορεί να υπολογίζει στην άνετη πλειοψηφία των συντηρητικών και την στήριξη των σοσιαλδημοκρατών».

Η ελληνική κρίση...ξαποσταίνει...

«Ο υπουργός Οικονομικών θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι ως αντάλλαγμα για τις γιγαντιαίες πιστώσεις στην Ελλάδα θα συμφωνηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt. Και για αυτό είναι ο πλέον κατάλληλος. Στα χαρτιά το σχέδιο αυτό μοιάζει πολύ λογικό. Όμως ούτε ο Β. Σόιμπλε, ούτε οι περισσότεροι γερμανοί πολίτες πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις συμφωνίες, τις οποίες η ίδια χαρακτηρίζει εκβιασμό. Το ελληνικό ζήτημα θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Προς το παρόν όμως η κρίση περνά σε φάση εκτόνωσης. Οι πολίτες αξίζουν ένα καλοκαιρινό διάλειμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ