Παπαδημούλης: Ο μόνος πυλώνας δημοκρατικής σταθερότητας είναι η κυβέρνηση Τσίπρα

Παπαδημούλης: Ο μόνος πυλώνας δημοκρατικής σταθερότητας είναι η κυβέρνηση Τσίπρα
«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πυλώνας δημοκρατικής σταθερότητας. Ζητούμε έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, από όσους καταλαβαίνουν πως αν ακρωτηριαστεί η Ευρωζώνη, έρχεται και η σειρά τους», τόνισε σε ομιλία του στo Ευρωκοινοβούλιο, στην έκτακτη συζήτηση σχετικά με τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup για την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης.


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ακόμα ότι ο «κ. Σόιμπλε υπονομεύει με την εμμονή στο Grexit. Η Γερμανία, ξόδεψε με ευθύνη της κυβέρνησής της, ένα τεράστιο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο προσπαθώντας να συντρίψει τη μικρή Ελλάδα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημ. Παπαδημούλη που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, είναι καρπός μιας διπλής αποτυχίας: Αποτυχίας ελληνικής - αποτέλεσμα μιας κακής διακυβέρνησης της χώρας για δεκαετίες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους πολιτικούς φίλους πολλών από σας, που δημιούργησε ελλείμματα, χρέη, φοροδιαφυγή, διαφθορά, πελατειακό κράτος, να πληρώνουν οι φτωχοί φόρους και να μην πληρώνουν οι πλούσιοι, και αποτυχία ενός προγράμματος σκληρής, μονομερούς λιτότητας, που προκάλεσε τρομακτική ύφεση, τρομακτική ανεργία και έκρηξη του χρέους. Είναι άδικο να προσπαθεί κανείς, για ιδεολογικούς λόγους ή για πολιτικές σκοπιμότητες, να φορτώσει σε μια κυβέρνηση 5 μηνών, τις αμαρτίες 40 χρόνων.

Χθες, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε αυτό το πρόγραμμα και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει και να το υλοποιήσει, παρά το γεγονός ότι θεωρούμε πολλά μέτρα του άδικα, μονομερή και τιμωρητικά. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και τον εαυτό μας στον καθρέφτη: Έπαιξε κανένα ρόλο το ΕΚ στη διάρκεια αυτών των πολύμηνων διαπραγματεύσεων; Κανέναν. Έπαιξε η Κομισιόν ουσιαστικό ρόλο; Δευτερεύοντα. Ποιος ήταν το "αφεντικό";

Η γερμανική κυβέρνηση -και οι σύμμαχοί της- η οποία, με μια σκληρή, τιμωρητική λογική, ξεχνώντας τι υπέφερε ο γερμανικός λαός μετά τις Βερσαλλίες, που έφεραν τον Χίτλερ, ξεχνώντας τι κέρδισε και ο γερμανικός λαός και η Ευρώπη μετά το 1953 και τη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας, που βοήθησε να δημιουργηθεί το γερμανικό θαύμα, σκέφτηκαν να τιμωρήσουν τους Έλληνες...

Ακόμη και σήμερα, ο κ. Σόιμπλε επιμένει στην οδό του Grexit. Αν θέλουμε το καλό και της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και της Ευρώπης, πρέπει να φύγει οριστικά το Grexit από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο. Και το Grexit μπήκε και στα κείμενα στο Eurogroup! Γιατί επικράτησε η διακυβερνητική μέθοδος σε βάρος της Κοινοτικής, με την Κομισιόν ουραγό και το Ευρωκοινοβούλιο απόν.

Η νέα έκθεση του ΔΝΤ που βγήκε χθες, λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, πάει προς το 200%. Πότε λοιπόν και πώς το ΕΚ θα πιέσει, θα ζητήσει να δοθεί μια λύση αναδιάρθρωσης του χρέους χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Ευρωπαίος φορολογούμενος; Και επίσης, θα διεκδικήσουμε το ΕΚ να έχει ουσιαστικό ρόλο στην παρακολούθηση και στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος;

Γιατί ακόμη δεν έχουμε συμφωνία, δεν έχουμε καν εξασφαλισμένο το σχέδιο-γέφυρα και ο κ. Σόιμπλε διαρκώς τραβάει το χαλί και υπονομεύει. Γερμανικές εφημερίδες τον κατηγορούν ότι προβοκάρει, τα κόμματα των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς στη Γερμανία, τον κατηγορούν ότι υποσκάπτει την προσπάθεια να δοθούν λύσεις. Η Γερμανία, ξόδεψε με ευθύνη της κυβέρνησής της ένα τεράστιο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο προσπαθώντας να συντρίψει τη μικρή Ελλάδα.

Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε πολλά στη χώρα μας - δεν μας φταίνε μόνο οι ξένοι γι' αυτά που τραβάει ο ελληνικός λαός. Αλλά αυτή τη στιγμή, αρέσει δεν αρέσει, ο μόνος πυλώνας δημοκρατικής σταθερότητας είναι η κυβέρνηση Τσίπρα, ο πρωθυπουργός προσωπικά και το κυβερνόν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις εναντίον της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους και των ελλήνων ολιγαρχών, για να κάνουμε τη χώρα μας αξιοσέβαστο κράτος. Και θέλουμε έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από όσους καταλαβαίνουν ότι αν ακρωτηριαστεί η Ευρωζώνη, έρχεται και η σειρά τους».