Κυβερνητικές πηγές: Ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό- Κοντά σε μια βιώσιμη συμφωνία

Κυβερνητικές πηγές: Ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό- Κοντά σε μια βιώσιμη συμφωνία
Kυβερνητικές πηγές, τη νύχτα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και τις δηλώσεις των ηγετών της Ευρωζώνης εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας η οποία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι την Παρασκευή.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πλέον σαφής παραδόχη απ'όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους, ενώ παράλληλα έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και αναζητάται λύση που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μια προρύθμιση που θα καλύψει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας για τις επόμενες 30 με 40 ημέρες και το οποίο θα λύσει το ζήτημα αξιοπιστίας, όσο και μια βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν ότι είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση και ότι όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ επεσήμαιναν επτά σημεία:

1.Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε σήμερα για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί.

3. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

4. Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.

5. Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

6. Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

7. Την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ