Αντιδράσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

Αντιδράσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία
Αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μετά τη δημοσιοποίηση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, με κάποιους από τους βουλευτές του κόμματος να να προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν τη διαφαινόμενη συμφωνία όταν έρθει στην Βουλή.

«Αποφύγαμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τα μέτρα αναγκαίο κακό, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει στο μέλλον για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού.

Τόνισε ακόμα ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων, αλλά αυτό είπε θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ορίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος: «Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», είπε μιλώντας στο Star, χαρακτηρίζοντας την ελληνική πρόταση αντικοινωνική. «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν», τόνισε.

«Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα», χαρακτήρισε μια τέτοια συμφωνία ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης υπογραμμίζοντας ότι «θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει».

«Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ' την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς», εκτίμησε ο κ. Μιχελογιαννάκης μιλώντας στο Channel 9 και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Δήλωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. «Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία», δήλωσε.

«Το There Is No Alternative («Δεν υπάρχει εναλλακτική») δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς» έγραψε στο Facebook ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Την καταψήφιση της συμφωνίας ζητά και η Αριστερή Πλατφόρμα.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης ανήρτησε κείμενο με τίτλο «Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση! Οι βουλευτές, τα όργανα και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία» και καλεί «τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις άλλες τάσεις και συνιστώσες, να πάρουν ξεκάθαρη θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ