Πρόταση για παράταση του ελληνικού προγράμματος μετέφερε ο Αναστασιάδης στον Τσίπρα

Πρόταση για παράταση του ελληνικού προγράμματος μετέφερε ο Αναστασιάδης στον Τσίπρα
H πρόταση για παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος της χρονιάς και χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας στο μεσοδιάστημα με το αδιάθετο ποσό των 10,9 δισ. ευρώ του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μεταφέρθηκε στην ελληνική πλευρά από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης πριν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους και συζήτησε τη λύση της παράτασης -μια λύση που στηρίζει και η Κύπρος- προκειμένου να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο και να υπάρξει χρόνος για τη συνέχιση των συζητήσεων. Η Ελλάδα, όμως, θα έπρεπε να προσφέρει κάτι χειροπιαστό στην πλευρά των εταίρων.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Παυλόπουλου την Τρίτη ο κ. Παυλόπουλος είχε ζητήσει διαμεσολάβηση προς τη γερμανική πλευρά για το θέμα του ασφαλιστικού.

Ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε στον κ. Τσίπρα την πρόταση για παράταση με την παρότρυνση να τη δεχτεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τη σκεφτεί, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκόμισε την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας είναι διστακτικός στο ενδεχόμενο παράτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που είχε ο Αναστασιάδης έγινε σαφές ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων δεν ευνοεί την Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται μια ομάδα κρατών (10-12) που δεν θέλει παραχωρήσεις προς την Αθήνα.

Ρεπορτάζ για πρόταση παράτασης είχε μεταδώσει χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, και η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», το οποίο διαψεύστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα 10,9 δισ. του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο Μάριο Ντράγκι, σε συνεννόηση με τους δανειστές έχουν συμφωνήσει στην συγκεκριμένη πρόταση, με την Ελλάδα- σε αντάλλαγμα της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος- να είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από τους πιστωτές.

Μία ακόμη «προσφορά» προς την ελληνική πλευρά θα προέλθει από την ΕΚΤ, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται πρόθυμη να αυξήσει κατά δύο δισ. ευρώ το επίπεδο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα βοηθήσει αρκετά την ελληνική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει αποχώρηση του ΔΝΤ, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει προγράμματα χωρών για τις οποίες η δική του οικονομική ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν βιώσιμο χρέος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποχώρηση του ΔΝΤ, πιθανώς να προκαλέσει αντιδράσεις στην Γερμανία, η οποία επιθυμεί την παρουσία του ταμείου, ενώ την επέκταση θα ακολουθήσει και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους έως 50 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης, μόνο αν οι Ευρωπαίοι συμφωνίσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ