Ο Βαρουφάκης καλεί τη Μέρκελ να έρθει στην Ελλάδα και να εκφωνήσει «Ομιλία Ελπίδας»

Ο Βαρουφάκης καλεί τη Μέρκελ να έρθει στην Ελλάδα και να εκφωνήσει «Ομιλία Ελπίδας»
Ο ο υπουργός Οικονομικών καλεί την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφτεί την Ελλάδα και να εκφωνήσει μια «Ομιλία Ελπίδας» στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη της επιλογής της.

Στο άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate, ο κ. Βαρουφάκης, μάλιστα ζητά από την Αγκελα Μέρκελ να ακολουθήσει το παράδειγμα της ιστορικής ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς, η οποία το 1946 συμβόλισε την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν κι όχι να συρρικνώσουν την μεταπολεμική Γερμανία. Κάτι, που όπως λέει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ «έδωσε σε ένα έθνος τη δυνατότητα να φανταστεί την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και να επιστρέψει στην κανονικότητα».

«Επτά δεκαετίες αργότερα, είναι η χώρα μου που χρειάζεται μια τέτοια ευκαιρία», συνεχίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης και τονίζει ότι ενώ οι ΗΠΑ παραμέρισαν ορισμένες «μοραλιστικές ενστάσεις» προκειμένου να βοηθήσουν τη Γερμανία και να διαφυλάξουν την ενότητα της Ευρώπης, σήμερα οι πιστωτές «αρνούνται» στον ελληνικό λαό την ευκαιρία για «αναγέννηση».

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρει ακόμη ότι η ομιλία της κυρίας Μέρκελ δεν χρειάζεται να είναι πλούσια σε τεχνικές λεπτομέρειες. Χρειάζεται, όπως επισημαίνει, απλά, να συμβολίσει τη «ρήξη» με τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τα οποία οι δανειστές αυξάνουν το ήδη μη βιώσιμο χρέος με νέα δάνεια προς την Ελλάδα.«Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να υπαινιχθεί μια νέα προσέγγιση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα αρχίζει από την χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο και η οποία έχει υπάρξει θύμα τόσο του ελαττωματικού σχεδιασμού της ευρωζώνης, όσο και των αποτυχιών της ίδιας της κοινωνίας», προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ακόμη ότι παρόλο που η Ελλάδα θέλει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη, οι πολίτες της έχουν ανάγκη από ένα συστατικό που λείπει κι αυτό είναι η ελπίδα. «Η ελπίδα ήταν μια δύναμη για το καλό στην μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι μια ελπίδα για θετική μεταμόρφωση σήμερα. Μια ομιλία της ηγέτιδας της Γερμανίας σε μια ελληνική πόλη θα έκανε πολλά για να το πετύχει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι έως τώρα οι δανειστές μας απαιτούν «μεγαλύτερη λιτότητα από μια γονατισμένη οικονομία», η οποία έχει πληγεί από «τη μεγαλύτερη δόση λιτότητας που έχει βιώσει οποιαδήποτε χώρα εν καιρώ ειρήνης», αντί για «Ομιλία Ελπίδας», την οποία ο ίδιος ζητά απο την κυρία Μέρκελ. Ακόμη, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ δεν παραλείπει να πετάξει τα καρφιά του για το ελληνικό χρέος, λέγοντας ότι οι εταίροι της χώρας δεν έχουν κάνει καμία πρόταση για την ελάφρυνσή του, ούτε έχουν παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων. «Και σίγουρα, έως τώρα, δεν υπάρχει Ομιλία της Ελπίδας για αυτόν τον πεσμένο λαό».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως μια «Ομιλία της Ελπίδας» για την Ελλάδα «θα κάνει όλη τη διαφορά τώρα, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους πιστωτές μας, καθώς η αναγέννηση που θα επέλθει θα τερματίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ