Die Welt: Ο Τσίπρας έτοιμος να συμβιβαστεί για το συνταξιοδοτικό

Die Welt: Ο Τσίπρας έτοιμος να συμβιβαστεί για το συνταξιοδοτικό
Πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκεται η Αθήνα και οι πιστωτές της, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt η οποία παρουσιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς το συμβιβασμό, σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό.

Σε δημοσίευμά της αργά το βράδυ της Δευτέρας η εφημερίδα μετέδωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις συμβιβασμού της Ελλάδας στο ζήτημα των συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Die Welt, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ετοιμότητά του να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρα.

Στο δημοσίευμα – που δεν έχει επιβεβαιωθεί – δεν αποσαφηνίζεται αν η φερόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να υποχωρήσει από την «κόκκινη γραμμή» του ασφαλιστικού αφορά κύριες ή επικουρικές συντάξεις, ή αν θα πρόκειται για οριζόντια ή κλιμακωτή περικοπή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνει η «Die Welt», η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει επίσημη και πλήρη πρόταση στους θεσμούς.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα ως ένα από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη και επικαλείται εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για εκτόξευση του κόστους συντήρησης του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2055. Στέκεται επίσης σε ορισμένα ακραία παραδείγματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ