Κολμάν:«Οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδιά του ευρώ»

Κολμάν:«Οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδιά του ευρώ»
Η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου L’ Echo δημοσιεύει άρθρο γνώμης του οικονομολόγου Μπρούνο Κολμάν, με τίτλο «Οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδιά του ευρώ», όπου αναφέρεται ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογές εξηγούν τις πολιτικές αλλαγές στη νότια Ευρώπη.

Με αυτή την οπτική ο Μπρούνο Κολμάν εκτιμά επίσης ότι Podemos και ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδιά του ευρώ (με την έννοια ότι δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα αντίδρασης στο ευρώ).

Η δημιουργία του ευρώ ήταν κυρίως πολιτική απόφαση, εξηγεί ο οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας ότι το νόμισμα πρέπει να στηρίζεται σε συλλογική συναίνεση και να βασίζεται σε γερή οικονομική πραγματικότητα. Οι οικονομίες, όμως, όπως επισημαίνει, εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Με άλλα λόγια, ένα ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει την ύπαρξη μηχανισμών που επιτρέπουν να απορροφώνται τα ασύμμετρα σοκ.

Το ευρώ, συνεχίζει, προϋποθέτει κινητικότητα των συντελεστών παραγωγής: τα κεφάλαια και οι άνθρωποι πρέπει να μετακινούνται προς τις ζώνες απασχόλησης και επενδύσεων. Όμως, η γεωγραφική ζώνη, όπου δημιουργήθηκε το ευρώ, έχει υπερβολικό γεωγραφικό εύρος και έγινε υπερβολικά γρήγορα.

Παλιά, υπενθυμίζει ο οικονομολόγος, ο αποπληθωρισμός επέτρεπε να προσαρμοστεί το νόμισμα στις αδυναμίες της οικονομίας. Σήμερα, μόνο η εσωτερική υποτίμηση είναι δυνατή, αλλά αυτή η πολιτική λιτότητας είναι ακατάλληλη και καταστροφική, αφού προκάλεσε, σε λιγότερο από δύο χρόνια, το κατρακύλισμα των χωρών του Νότου στην ύφεση. Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ισπανία είναι χαρακτηριστικά και απορρέουν από την αύξηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων καταλήγει ο Μπρούνο Κολμάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ