Σακελλαρίδης: Στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Σακελλαρίδης: Στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή
Δεν είναι λόγια του αέρα ότι γράφεται η συμφωνία δήλωσε την Πέμπτη ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι σκοπός είναι μέχρι την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

«Η ελληνική ομάδα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί με σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι λόγια του αέρα ότι ετοιμάζεται η συμφωνία, εδράζεται σε πολλά στοιχεία, στην πρόοδο που έχει γίνει» δήλωσε στο briefing των πολιτικών συντακτών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού παραμένει ανοιχτό και εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί μέχρι την Κυριακή.

«Δηλώσεις που γίνονται πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Εγώ δεν εξετάζω τους σκοπούς δηλώσεων με διαφορετική χροιά. Δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία εντάσσονται σε κλίμα διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις. Εμείς θέλουμε συμφωνία, έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από αυτή που αναλογουσε στην Ελλάδα. Όσοι δηλώνουν σε τόσους στεντόριους τόνους την απαισιοδοξία ελπίζουμε να μην κρύβει προθέσεις και όχι εκτιμήσεις» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ο κ. Σακελλαρίδης.

Ελπίζω στο επόμενο briefing να μιλάμε πιο συγκεκριμένα γι' αυτή τη συμφωνία συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε επόμενη ερώτηση είπε ότι «είναι ώριμες οι συνθήκες να επέλθει η συμφωνία, η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, έχουν τοποθετηθεί τα τεχνικά κλιμάκια και έχουν βελτιώσεις τις προτάσεις και όλο αυτό μας εμπνέει αισοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός συστήνοντας ψυχραιμία απαντούσε σε δηλώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό με τρόπο ανεύθυνο ανοίγουν τέτοια ζητήματα, συμπλήρωσε κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τετάρτης μετά από σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ. Όσον αφορά, δε, την απόφαση της ΕΚΤ και γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε αύξηση του ELA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η κυβέρνηση γνωρίζει με βάση την ενημέρωση από την ΤτΕ ότι τα 80,2 δισ. από τον ELA είναι επαρκές να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας.

«Όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το σενάριο να αποκτήσει υπόστασση. Θέλουμε συμφωνία που θα επιλύει τα ζητήμτα των χρηματοδοτοτικών αναγκών ώστε τα σενάρια να αποκλειστούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Με αυτές οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες όλα αυτά τα σενάρια θα ανήκουν στο παρελθόν» ήταν η απάντηση του κ. Σακελλαρίδη.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εκβιάζεται ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η λέξη εκβιασμός είναι σκληρή έκφραση, στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης δεν νομίζω ότι δεν υπάρχουν πιέσεις που ασκούνται προφανώς στην κυβέρνηση. Εκβιασμούς η κυβέρνηση δεν δέχεται και δεν κάνει. Αυτή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαπραγματευτεί σκληρά όχι για να αποδείξει ότι είναι σκληρό καρύδι αλλά γιατί πιστεύει ότι αυτά που είχαν συμφωνηθεί είχαν βάλει σε λάθος ράγες την οικονομία. Σε μια διαπραγμάτευση αυτού του τύπου που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της ευρωζώνης εκβιασμοί δεν χωράνε».

Φορείς που αναδεικνύουν αλυτρωτικές αντιλήψεις υπονομεύουν την προοπτική της συνεργασίας δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου της Bild για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε, επίσης, ότι ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης.

Θα το δούμε όταν υλοποιηθεί η συμφωνία ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το αν θα υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά τη συμφωνία προσθέτοντας ότι «η συναίνεση θα ήταν ευκταία».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα αλλά για ένα κοινό κείμενο της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συμφωνίες και διαφωνίες για θέματα που είναι ανοιχτά. Είναι ώρα να αποτυπωθούν στο χαρτί όσα συμφωνούμε και να κλείσουν όσα διαφωνούμε ώστε να μπουν στο χαρτί».

«Δεν θέλω να σας πω αν ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει την Ελλάδα. Ο κ. Λιου αντιλαμβανόμενος τα ζητήματα σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία δείχνει ενδιαφέρον να επέλθει η συμφωνία» ήταν το σχόλιο του κ. Σακελλαρίδη για την στάση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

Δεν θεωρώ απίθανο να υπάρχει μια επικοινωνία με Γιούνκερ-Ολάντ-Μέρκελ εν όψει της συνάντησης που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ακόμα ο κ. Σακελλαρίδης.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν «βασανιστήρια» κατά την ακρόαση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ είπε ότι «δεν συμμερίζομαι τη λέξη βασανισμός σε μια σκληρή διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων για την υπόθεση της ακροασης της νέας διοίκησης της ΕΡΤ» προσθέτοντας ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των ερωτήσεων που κάνει, εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορώ να το κάνω αυτό για ερωτήσεις που τίθενται σε συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής».

Για το θέμα του Άγιου Ευστράτιου είπε ότι έχουν γίνει οι τελικές κινήσεις ώστε να λυθεί το ζήτημα της απευθείας σύνδεσης του νησιού με το Λαύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ