Το διπλό μέτωπο του Αλέξη Τσίπρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το διπλό μέτωπο του Αλέξη Τσίπρα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Διχασμένο αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο. Μπορεί η πρόταση για ρήξη να μην πέρασε και να υπερίσχυσε η εισήγηση των λεγόμενων «Προεδρικών» για μια συμφωνία στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού, ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ψήφων που πήρε η ομάδα Λαφαζάνη, δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα.

Ο πρωθυπουργός κινείται μεταξύ της σφύρας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και του άκμονος των εσωκομματικών του αντιπάλων που ζητούν ακόμη και επιστροφή στη δραχμή.

Αυτή η μάχη σε διπλό μέτωπο απειλεί ακόμη και την ίδια τη διαπραγμάτευση καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μια συμφωνία με τους εταίρους θα περάσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα προκαλέσει διάσπαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση και το έργο της.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν και πάλι αύριο στο Brussels Group και πλέον τα περιθώρια ελιγμών έχουν στενέψει.

Αγνωστος Χ είναι και ο Μάριο Ντράγκι καθώς μεθαύριο Τετάρτη είναι άγνωστο τι θα κάνει σε ότι αφορά τη ρευστότητα μέσω ELA. Οι φήμες από την προηγούμενη εβδομάδα για αύξηση του «κουρέματος» των ενεχύρων κατά 5% ή και περισσότερο, εντείνονται και ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν το τελευταίο καμπανάκι για την Ελλάδα. Αλλωστε την περασμένη Τετάρτη η χορήγηση μόλις 200 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA εκλήφθηκε ως ηχηρό μήνυμα και το τελευταίο από την ΕΚΤ.

Ο χρόνος για να κλείσει η συμφωνία πιέζει, λοιπόν, αν και από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι εφικτή η εξεύρεση της τελικής λύσης με τους δανειστές.

Από χθες, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και το διαρκώς εντεινόμενο εσωκομματικό μέτωπο. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για εκλογές με λίστα ώστε να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από τους ακραίους, αν και αυτό φαντάζει περισσότερο ως απειλή παρά ως πρόθεση να το κάνει.

Το Σαββατοκύριακο ανέδειξε τις έντονες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας που ζητά ρήξη και επιστροφή στη δραχμή ενισχύθηκε και από άλλες δυνάμεις όπως ο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ και ο Αντ. Νταβανέλος της ΔΕΑ.

Αφετέρου η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έκανε ηχηρή παρέμβαση, τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για τις διαφοροποιήσεις της σχετικά με την ΕΡΤ.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση με τροπολογίες του στενού συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα παλαιότερα, του Ανδρέα Καρίτση που αναφέρονταν: σε διαρκή ετοιμότητα του κόμματος και της Κ.Ε, στην αποχώρηση της κυβέρνησης από το Brussels Group, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και στην τεχνική προετοιμασία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

ΤροπολογίαΛαφαζάνη για ρήξη με τους δανειστές

Η τροπολογία Λαφαζάνη- Ρινάλντι στην Κεντρική Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ, για ρήξη με τους εταίρους και δανειστές απερρίφθη τελικά με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ. Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως υπέρ του σχεδίου τάχθηκε το 35% των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απόφαση τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνεται ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα». Ωστόσο, σημειώνεται, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προστίθεται ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε κείμενο με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στους δανειστές και να μην πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ίδια ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για επιστροφή στη δραχμή.

«Η κυβέρνηση εφόσον οι 'θεσμοί' συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα 'πνίξει' τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτική και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν πως η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι «η επιβολή νέου μνημονίου» αλλά και η παράταση εφαρμογής των προηγούμενων. Σημειώνοντας με νόημα πως «είναι αυτή η εξέλιξη που πάση θυσία και με κάθε δυνατό μέτρο, πρέπει να αποτραπεί».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως κάθε διακοπή πληρωμής του χρέους «όσες δυσκολίες κι αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη γιατί κυρίως προσφέρει ελπίδα και προοπτική στον τόπο».

Τι είπαν Λαφαζάνης, Λεουτσάκος, Παπαδημούλης

«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το λαό σε περίπτωση συμφωνίας μη συμβατής με το πρόγραμμά μας» επισήμανε από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πιθαναγκασμούς, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικούς συμβιβασμούς γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα», ενώ πρόσθεσε:

«Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε. Κι αν αυτό δεν γίνεται; Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται. Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν; Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα=καταστροφή».

Να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με ομιλία του στην ΚΕ, ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο Σ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η ομιλία του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας -ενός «δύσκολου συμβιβασμού» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική ρήξη».

Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαική επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαικά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαική εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, αναρωτήθηκε μήπως η κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτη τη δυναμική του αποτελέσματος των εκλογών και τόνισε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μια σχετικά καλή συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η συνέχεια της πρότερης κατάστασης και εξέφρασε την άποψη να κατατεθούν ορισμένα νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς τη συμφωνία των δανειστών.

Ο Π. Σκουρλέτης είπε πως μερικές φορές είναι σχιζοφρενικό το μήνυμα που δίνει στον κόσμο το κόμμα και πρέπει να υπάρξει κλίμα ενότητας σε πολιτική βάση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε την πρότασή του για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή.

Την πλήρη διαφωνία του με την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Ρούντι Ρινάλντι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της ΚΟΕ.

Ο κ. Ρινάλντι, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι συντελείται «μια μνημονιακή εμβάθυνση» και πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία θα παρουσιαστεί περίπου ως επιτυχία, αλλά θα έχει αυξήσεις του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, κανένα αφορολόγητο 12000, παράδοση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κλπ

Ο κ. Ρινάλντι εκτίμησε ότι «με την ασκούμενη πολιτική θα έρθουμε σε σύγκρουση με μια πλατιά κοινωνική βάση και όχι μόνο ή αποκλειστικά με τις ολιγαρχικές ελίτ.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Ρινάλντι και άλλα ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής όπως η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών για τα 25 χρόνια ελληνοισραηλινών σχέσεων, η δήλωση του υπουργού άμυνας για νέα αμερικάνικη βάση στην Κάρπαθο και διερωτήθηκε αν αυτά είναι εκτός κυβερνητικού συντονισμού

Επίσης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «Θα λογοδοτήσουμε στην ιστορία αν το μόνο δυνατό να γίνει στην Ελλάδα ήταν η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και η συμφωνία της 20 Φλεβάρη» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιδεικνύει ατολμία και μεγάλη έλλειψη ιδεών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ