Bloomberg: Τα μόνα τρία άτομα που αξίζει να ακούει κανείς για το θέμα της Ελλάδας

Bloomberg: Τα μόνα τρία άτομα που αξίζει να ακούει κανείς για το θέμα της Ελλάδας
Καθώς η Ελλάδα μπαίνει σε μία ακόμα κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, δύσκολα μπορεί να κρίνει κανείς ποιον πρέπει να ακούσει, αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές της, επισημαίνει σε σημερινό άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Τη μία στιγμή ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προκαλεί διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λέγοντας ότι η συμφωνία είναι κοντά. Την άλλη στιγμή, οι ισχυρισμοί του διαψεύδονται από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όλη αυτή η μπερδεμένη κατάσταση καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών.

Το κόλπο, σύμφωνα με οικονομολόγους της ING Diba στη Φρανκφούρτη και της Berenberg Bank στο Λονδίνο, είναι να εστιάζει κανείς στους ανθρώπους που ασκούν πραγματική επιρροή στις αγορές της περιοχής του ευρώ αυτήν τη στιγμή: Στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Αυτοί οι τρεις μπορούν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba, Carsten Brzeski, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg. «Αν και η Μέρκελ κρατά χαμηλό προφίλ όσον αφορά στις δηλώσεις της, παίζει καθοριστικό ρόλο».

Στο πηδάλιο της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία, η Μέρκελ βρίσκεται στα πράγματα από την πρώτη πράξη της ελληνικής κρίσης και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν στην τελευταία.

Η στάση της Γερμανίδας καγκελάριου προσπαθεί να συμφιλιώσει την επιθυμία των ψηφοφόρων της να διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας με την δική της επιθυμία να αποφύγει τη διάλυση της ευρωζώνης, τονίζει το Bloomberg.

Στο αντίθετο στρατόπεδο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που δείχνει αποφασισμένος να βάλει τέρμα στη λιτότητα, την ταπείνωση και τη δυστυχία των Ελλήνων.

Ανάμεσα στους δύο, βρίσκουμε τον κεντρικό τραπεζίτη ιταλικής καταγωγής που κάνει ό, τι μπορεί για να προστατέψει το ευρώ.

Ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναστατώνουν κάθε τρεις και λίγο τους επενδυτές με τις προβλέψεις τους για το πού οδεύουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αυτοί οι τρεις άνθρωποι έχουν την πραγματική δύναμη να διαμορφώσουν τις εξελίξεις, αναφέρει το άρθρο.

  • Αλέξης Τσίπρας

«Στην ελληνική ισορροπία δυνάμεων, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κάνει τον περισσότερο θόρυβο, αλλά ο Τσίπρας λαμβάνει τις αποφάσεις. Όταν Βαρουφάκης δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το πρόγραμμα διάσωσης της, ο Τσίπρας έβαλε τέλος στις αντιδράσεις μιλώντας για μια «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία», προσθέτει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι ο Βαρουφάκης μπήκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα, όταν οι συγκρούσεις του με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του άρχισαν να θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει πρόσβαση σε βοήθεια.

  • Μάριο Ντράγκι

Από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, ο Ντράγκι ενθάρρυνε τους επενδυτές να αποκλείσουν τις πιο ακραίες φωνές, διατηρώντας παράλληλα την πίεση προς την Ελλάδα παρέχοντας σταδιακά χρηματική βοήθεια στον τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Αν και ο στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν να ενισχύσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, παράλληλα προστάτεψε όλες τις μη ελληνικές αγορές ομολόγων από την αναταραχή στην Ελλάδα.

  • Άνγκελα Μέρκελ

Παρόλο που η χρηματοπιστωτική αναταραχή έφερε τη νομισματική ένωση στο χείλος του γκρεμού, την ίδια στιγμή αύξησε την επιρροή της Μέρκελ στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στις τελευταίες φάσεις της κρίσης, η αφοσίωση της Μέρκελ και του Ντράγκι στη νομισματική ένωση περιόρισαν την ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Bloomberg: Μόνο τρία άτομα αξίζει να ακούει κανείς για το θέμα της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ