Βουλή: Ψηφίστηκαν και οι τροπολογίες του ν/σ για Δημόσια Διοίκηση

Βουλή: Ψηφίστηκαν και οι τροπολογίες του ν/σ για Δημόσια Διοίκηση
Ψηφίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ύστερα πό μία διήμερη επεισοδιακή συνεδρίαση, ενώ “πέρασαν” και οι επίμαχες τροπολογίες από το σώμα της Βουλής με την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταποπούλου.

Παρά τις αντιδράσεις για την αντισυνταγματικότητα, η Βουλή νομιμοποίησε τις δεκάδες υπουργικές βουλευτικές που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ένταση δημιουργήθηκε κατά την έναρξη της διαδικασίας της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και επί των 15 επίμαχων τροπολογιών -μετά το αίτημα που κατέθεσε το Ποτάμι. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το μέγα πλήθος των τροπολογιών, 9 Υπουργικές και 57 Βουλευτικές, που κατατέθηκαν στο ν/σ «Κατρούγκαλου» “επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας για τον τρόπο που νομοθετεί και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η Κυβέρνηση”.

Ο βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης με το Ποτάμι ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να λάβει θέση για τις τροπολογίες, τις οποίες χαρακτήρισε αντισυνταγματικές αφού ενώ έχουν δημοσιονομικό κόστος δεν συνοδεύεται από έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους. Τόνισε ότι το προεδρείο της Βουλής είπε ότι θα πάρει θέση για να λάβει την απάντηση από την η κ. Χαραλαμπίδου Γ’ Αντιπρόεδρου της Βουλής ότι χθες το σώμα τοποθετήθηκε Ο κ. Θεοχάρης εκνευρισμένος τόνισε άρα “δεν θα πάρει θέση η κ. Κωνσταντοπούλου” και προσθέτει ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο από τον ελληνικό λαό και θα μάθει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την κατάργηση του Διαύγεια και αυτό θα έχει ονοματεπώνυμο” και δήλωσε ότι “ δεν είναι κουρελόχαρτα ο κανονισμός και το Σύνταγμα”.

Νωρίτερα σήμερα, διαξιφισμούς προκάλεσαν οι επίμαχες 13 βουλευτικές και 2 υπουργικές τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η κίνηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να ζητήσει την απόσυρσή τους τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση.

Το λάδι στη φωτιά έριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το αθλητικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι χθες "είδαμε να συμβαίνουν παράλογα πράγματα στη Βουλή” και πρόσθεσε ότι είδαμε την κυρία Κωνσταντοπούλου να ζητά να αποσυρθούν τροπολογίες της κυβέρνησης, αλλά τελικά να παραμένουν. Αυτό εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση τακτοποιεί τους φίλους της” με τον τρόπο που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σχετικά με το αθλητικό νομοσχέδιο ζήτησε να έρθουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για να υπάρχουν τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής πήρε το λόγο για να απαντήσει στον εκπρόσωπο της ΝΔ τονίζοντας ότι “δεν περίμενα να ακούσω αυτά από τον εκπρόσωπο της ΝΔ” και πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση κινείται εντός της λογικής, πάντα και για όλα τα θέματα” και κάλεσε τον κ. Βρούτση να διαβάσει όλες τις δηλώσεις σχετικά με αυτό που αναφέρατε (σ.σ περί grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου).

“Είχαμε πει κ. Βρούτση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε θέλει κάτι τέτοιο, εμείς θέλαμε διάλογο ουσιαστικό και σε βάθος. Αντί να μας επαινείται που πήραμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών μας κατακρίνετε;”, δήλωσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος σε αρκετά έντονο τόνο απάντησε στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας “οφείλει ο κ. Βρουτσης να μην προσβάλει τη Βουλή. Απεφάνθη για τις τροπολογίες τελεία και παύλα και αν είχανε επιχειρήματα στη ΝΔ να κάθονταν εδώ. Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει”. Ο κ. Πετράκος κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει τα παιχνιδάκια των λέξεων και να μιλήσει στην ουσία για το φαρ ουεστ στο ποδόσφαιρο.

Η κ. Λυμπεράκη από το Ποτάμι τόνισε ότι “εμείς διατυπώσαμε χθες με το πιο θεσμικό τρόπο τις αντιρρήσεις μας και μείναμε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας, δεν είμαστε ευχαριστημένοι για τη διαδικασία ειδικά για τις εκπρόθεσμες και για κάποιες που δεν είχαν συνοδεία του λογιστηρίου του κράτους” και πρόσθεσε “είναι κρίμα να μπαίνει το ένα θέμα μέσα στο άλλο" και ζήτησε "να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο κατά της βίας επί της ουσίας".

Ο κ. Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση τόνισε ότι “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια για το τι έγινε χθες το βράδυ”, ενώ ο κ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ κατέκρινε την κίνηση του κ. Βρούτση να παρέμβει για αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι “τις αντιπαραθέσεις θα τις κάνουμε στην πορεία, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στο θέμα για την αντιμετώπιση της βίας.

Παρά ταύτα αναφέρθηκε και στο χθεσινό θέμα, υπογραμμίζοντας ότι “χθες έγινε της τροπολογίας”, καθώς, όπως είπε, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είναι και αντισυνταγματικές και άσχετες, αλλά η πλειοψηφία τις έκρινε και συνταγματικές και σχετικές”.

Οι 15 τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:

• Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

• Δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.

• Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

• Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

• Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

• Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

• Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

• Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

• Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

• Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

• Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα