Πέρασε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Πέρασε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στη διαρκή κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων, η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το Ποτάμι ψηφίζει ορισμένα άρθρα και για άλλα επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι», ενώ καταψηφίζει επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στους βουλευτές που συνέδεσαν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ με τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε ότι «η ΕΡΤ έχει την ευτυχία να έχει τον δικό της προϋπολογισμό και με αυτήν την έννοια να μένει έξω από τα ραντάρ της διαπραγμάτευσης».

«Δυστυχώς, τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησαν να προεξοφλήσουν ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα σκόνταφτε στις δυσκολίες που η διαπραγμάτευση έχει, προφανώς, προφανέστατα και μπορώ να σας το πω από πρώτο χέρι, αυτό το πράγμα δεν έχει επιβεβαιωθεί», προσέθεσε ο κ. Παππάς.

«Ακούσαμε εκ νέου μία κριτική γιατί δεν άνοιξε με Υπουργική Απόφαση η ΕΡΤ. Αυτό πολύ φοβάμαι ότι καμία από τις παθογένειες, τις οποίες όλοι μαζί εν χορώ εδώ έχουμε στηλιτεύσει, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, διότι θα κληρονομούσαμε ένα status quo, το οποίο -επιτρέψτε μου να πω- στη διάρκεια όλης αυτής της πορείας δεν έχω δει πολλούς πρόθυμους να το υπερασπιστούν», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση υπογράμμισε ότι «η ενημέρωση δεν είναι εμπορικό προϊόν. Είναι δημοκρατία, υποχρέωση, καθήκον».

Αναφερόμενη στην ανάγκη επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα που είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και απαίτηση της κοινωνίας. Η κ. Κυρίτση έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η ΝΕΡΙΤ κάλυψε την τραγωδία στη Ρόδο, υποστηρίζοντας ότι περιορίστηκε στην κάλυψη της έκτακτης ειδησεογραφίας μόνο κατά τα δελτία ειδήσεων, χωρίς να τροποποιήσει το πρόγραμμά της.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων.

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι, προσωπικά, αρνούμαι να ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, κατά γενική ομολογία, σε μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Το κράτος μας ζητά χρήματα από παντού και με όλους τους τρόπους, ακόμη και με επάρατες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Εμείς, τι έχουμε συζητήσει αυτόν τον καιρό; Επαναπροσλήψεις, ζητήματα που είναι καθαρά πελατειακά. Το περίφημο νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου, την απελευθέρωση τρομοκρατών», είπε η βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε:

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Απόψε θα συζητήσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά είμαστε τρεις μήνες μετά και δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε και πού είμαστε και συζητάμε, πώς θα προσλάβουμε και αν θα δώσουμε 30 εκατομμύρια εδώ και αν θα κοστίσουν τόσο οι παραγωγές».

Για τη συζήτηση στην Ολομέλεια επιφυλάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είπε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια, καθώς υπάρχουν άρθρα που τα καταψηφίζει και κάποια που θα ψηφίσει θετικά.

«Το να συζητάμε για την επαναπρόσληψη κάποιων χιλιάδων εργαζομένων που πρέπει να τους επαναπροσλάβουμε προφανώς έρχεται σε αντίφαση με την πραγματικότητα που ζήσαμε χθες. Δηλαδή, με την απόφαση της μεταφοράς των αποθεματικών διαφόρων οργανισμών, μεταξύ των οποίων και της ΝΕΡΙΤ υποθέτω, στην Τράπεζα της Ελλάδος», είπε ο βουλευτής που ζήτησε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν λάθη του παρελθόντος.

«Πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ, σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, που οδήγησε στην κατάργησή της», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας, καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση αντί να κάνει αυτό, να προβαίνει δηλαδή στην κατάργηση αυτών των πράξεων, ουσιαστικά, δίνει άλλοθι και κάλυψη σε αυτές τις πρακτικές και σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Και δίνει το δικαίωμα στην κυρία Βούλτεψη, δίνει το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπίζονται τέτοιες πρακτικές».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση με τη συνολικότερη πολιτική της, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατήγγειλε, οδηγεί σε «παράλυση», «οδηγεί σε αδιέξοδα δημόσιους φορείς, όπως ήταν και η ΕΡΤ».

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δημιουργεί αντιδράσεις, κυρίως στο πεδίο των ιδιωτικών καναλαρχών και στους εκπροσώπους αυτών, εξέφρασε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ. «Γεγονός, επίσης, είναι ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό, αλλά και γεωστρατηγικό πεδίο, όπου η κυβέρνηση δίνει μια τεράστια μάχη για πρώτη φορά, η αντιμετώπιση από τους ιδιωτικούς καναλάρχες είναι κάτι περισσότερο από αντιαισθητική, από κάποιους τουλάχιστον εξ αυτών, που θέλουν να ονομάζονται και συστημικοί», είπε ο βουλευτής.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έπεισε ούτε για τις αγαθές προθέσεις της ούτε για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος της.

«Σε μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα, όπου με ΠΝΠ, ζητάτε τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ, επειδή αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, φέρνετε νομοσχέδιο χωρίς να έχετε καταρτίσει οργανωμένο σχέδιο για την επανασύσταση του φορέα και την αποφυγή τραγικών λαθών του παρελθόντος που οδήγησαν στο κλείσιμο του», είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ