Αμερικανός πρέσβης: Η απελευθέρωση του Σ. Ξηρού θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Αμερικανός πρέσβης: Η απελευθέρωση του Σ. Ξηρού θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ως μη φιλική ενέργεια χαρακτήρισε ο αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πηρς, το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού.

«Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού η οποιοδήποτε άλλου που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια για τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρέσβης σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε κάνει διάβημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είναι θέμα ανθρωπισμού αλλά θέμα ασφάλειας» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθεί αν αυτό επηρεάζει στη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης επανέλαβε με έμφαση πως η απελευθέρωση όσων έχουν σκοτώσει μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Νωρίτερα, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε στις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση του State Department με την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το σχέδιο για απελευθέρωση και κατ' οίκον περιορισμού του Σάββα Ξηρού με το αιτιολογικό ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι δεν έχει διαβάσει την ανακοίνωση του State Department και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε μεγαλύτερη έγνοια απ' ότι έχουν αυτοί για το συγκεκριμένο θέμα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο δίδεται η ευκαιρία σε δύο βαρυποινίτες, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε: «Η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται. Η δημοκρατία πρέπει να είναι γενναιόδωρη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ