Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Όταν διεκδικείς κερδίζεις!

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Όταν διεκδικείς κερδίζεις!
Σε μια συζήτηση εφ ' όλης της ύλης προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής ο Έλληνας πρωθυπουργός λέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα» επεσήμανε με νόημαο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τη χθεσινή θετική στάση, όπως είπε ο κ Τσίπρας, του κοινοτικού επιτρόπου Eνέργειας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας που θα έχουν την έγκριση της ΕΕ.

Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι θετικό ότι αποχώρησε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ και αυτό όπως είπε θα βοηθήσει στην επανέναρξη του διάλογου.

Συγκρατημένος ως προς το ενδεχόμενο αυτό ήταν ο Κύπριος Πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκβαση των συνομιλιών εξαρτάται από τους Τουρκοκύπριους. «Στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν αν εννοούν αυτά που λένε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κύρια Μέρκελ στις 14 Απριλίου για να την ευχαριστήσει για τη θετική στάση που τήρησε στην Φινλανδία αναφορικά με τις συμφωνίες συνεργασίας Κύπρου -Ρωσίας.


Τσίπρας:«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας»

«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» δήλωσεο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Συμφωνήσαμε για τριμερή διάσκεψη με την Αίγυπτο που συμβάλλει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η τριμερής Ελλάδας- Κυπρου- Αιγύπτου, αποτελεί πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις της περιοχής να συνεργαστούν στο πλαίσιο πάντα των διεθνών αρχών του ΟΗΕ.

«Άμεσος στόχος είναι και θα παραμείνει στη συνέχιση μέχρι τελικής ευόδωσης των δικοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής δυναμικής της χώρας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής πολιτικής «και αυτό γιατί θεωρούμε ότι το τελευταίο δίαστημα η Ελλάδα έχει χάσει μέρος της δυναμικής της αλλα όχι τη γεωπολιτική δυναμική της».

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι φάρμακο η αξιοποίηση της γεωοπολιτικής δυναμικής και η επίλυση του κυπριακού μπορεί να αποτελέσει βήμα ενίσχυσής της».

Αναστασιάδης: «Θέλουμε συνθήκες διαρκούς ειρήνης»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άδολη συμπαράσταση και βοήθεια στο Κυπριακό σημείωσε ότι μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός και την μη ανανέωση της NAVTEX, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που επιτρεπουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους, θέλουμε να δημιουργήσουμε συθνήκες διαρκούς ειρήνης ώστε να υπάρχει προοπτική για το μέλλον» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Όσον αφορά το θέμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «εις το μέτρο το δυνατοτήτων είμαστε και θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που θα νοιάζεται όχι μόνο για τη λεγόμενη νομισματική σταθερότητα αλλά και για τις ανθρώπινες ανάγκες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ