Μαξίμου: Τα οχτώ σημεία στις αλλαγές του σωφρονιστικού συστήματος

Διευκρινήσεις επί του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, παραθέτοντας οκτώ σημεία.
Οπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο:
- καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ’
- καθορίζονται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών
- αντικαθίσταται η κράτηση ανηλίκων με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα
- αντιμετωπίζει ποινικά το bulling
- Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξανθρωπίζει το σωφρονιστικό σύστημα και το εναρμονίζει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έρχεται να επανασυνδέσει την Ελληνική Πολιτεία με τις παραδόσεις του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού. Παραδόσεις τις οποίες προκλητικά καταπάτησε η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς σε καμία περίπτωση να καταστήσει την κοινωνία πιο ασφαλή. Δυστυχώς, η ΝΔ επιμένει και σήμερα στη χρεοκοπημένη γραμμή της ακροδεξιάς κινδυνολογίας που μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο.
- Ο υπερπληθυσμός, η υποχρηματοδότηση και η περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα οδήγησαν στο να αποτελούν οι φυλακές ντροπή για την κοινωνία μας. Είναι μόνο κατ’ όνομα «σωφρονιστικά καταστήματα» και ειδικά στη μνημονιακή περίοδο η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θεμελιώδης αρχή της κυβέρνησης είναι ότι ασφαλής είναι η δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία. Κεντρικός άξονας του κυβερνητικού έργου είναι η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης.
- Το νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος καταργεί τις φυλακές τύπου Γ. Αυτού του είδους οι φυλακές αντίκεινται στα θεμέλια του κράτους δικαίου αφού διαφοροποιούσαν τη μεταχείριση των κρατουμένων με βάση το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν ή είχαν καταδικαστεί. Στην πράξη αφαιρούσαν βασικά δικαιώματα των κρατουμένων χωρίς να καθιστούν τις φυλακές πιο ασφαλείς.
- Καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών. Πολύ σημαντικό μέτρο, αν δούμε την κατάσταση στις φυλακές, όπου το «στοίβαγμα» ανθρώπων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις προσβάλλοντας ευθέως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με την υποδομή των φυλακών να ανέρχεται σε 9.800 θέσεις, το 2006 κρατούνταν 9.960, ενώ το 2014 περίπου 12.000. Να σημειωθεί ότι το 2013 η Ελλάδα κατείχε την τρίτη θέση υπερπλήρωσης της χωρητικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τη σοβαρότητα του προβλήματος έχει τεκμηριώσει, μεταξύ άλλων, και η τελευταία έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων.
- Το νομοσχέδιο αντικαθιστά, στις περισσότερες περιπτώσεις, την κράτηση ανηλίκων με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα. Η εμπειρία δείχνει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι φυτώρια εγκληματικότητας, των οποίων οι τρόφιμοι αποκόπτονται οριστικά από την κοινωνία.
- Ευνοεί [με αυστηρές προϋποθέσεις] την απόλυση υπερήλικων, ασθενών και ανθρώπων με αναπηρία, που η κράτησή τους επιδεινώνει την υγεία τους και οι οποίοι δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινωνία, λόγω ακριβώς της κατάστασης τους. Ανάλογες διατάξεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Η υπό όρους απόλυση για τις ευάλωτες ομάδες έχει γενικό χαρακτήρα. Θα ήταν «φωτογραφική» μόνο αν εξαιρούσε κάποιους συγκεκριμένους κρατούμενους.
- Προβλέπει ρυθμίσεις για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τα ναρκωτικά [«νόμος Ρουπακιώτη», 2013], ο οποίος προκρίνει τη θεραπεία και την απεξάρτηση. Σε σύνολο 12.000 περίπου κρατουμένων, οι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών είναι 2.994. Δηλαδή ένας στους τέσσερις! Το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους κρατούμενους για απεξάρτηση έξω από τη φυλακή[αποφυλάκιση με τη συμπλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος μέσα στη φυλακή].
- Αντιμετωπίζει ποινικά το bullying. Με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η επαναλαμβανόμενη σκληρή συμπεριφορά, όχι μόνο αν προκαλεί σωματική κάκωση, αλλά βλάβη σωματικής ή ψυχικής υγείας σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές από Καραμανλή και Σαμαρά – Η αντίδραση του Μαξίμου
Αιχμές και για την εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου
Το μήνυμα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, τιμές και φορολογία
Η έκτακτη εισφορά 300 εκατ ευρώ στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων του 2023 που ανακοίνωσε…
Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες
«Η Ευρώπη να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης»
Παρατείνεται για δυο μήνες το πλαφόν τιμών στα τρόφιμα
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Π. Μαρινάκης: Δεν θα υπάρχει ηλικιακό όριο για τα 250 ευρώ σε συνταξιούχους ΑμεΑ
Ο δικαιούχος αναπηρικής σύνταξης δεν μπορεί να μπαίνει σε ηλικιακούς περιορισμούς
Κ. Μητσοτάκης για ΟΣΕ: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες – Σε «μοντέλο ΔΕΗ» η εξυγίανση
Τι είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο
Τέμπη: Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη
H δικογραφία αποστέλλεται, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς ποινικό χαρακτηρισμό.
Οι 5 βασικοί άξονες των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις
Το μέγεθος της παρέμβασης και η περίμετρός της θα καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες
Π. Μαρινάκης: Το στεγαστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας
Στόχος αυτής της άτυπης ενημέρωσης είναι να πάρουν τον λόγο οι πολίτες
Θεοδωρικάκος: Τον Ιούνιο η προκήρυξη για τρία καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου
«Η αντιπολίτευση της Μεγάλης Εβδομάδας τελείωσε γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που δουλεύει με σχέδιο»
Κ. Μητσοτάκης: Η προσιτή στέγη δικαίωμα των πολιτών, αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας
«Έχουμε συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης»
Μόνιμα μέτρα στήριξης σε ενοικιάστες και χαμηλοσυνταξιούχους - Τα ποσά που θα λαμβάνουν
Θα δοθούν επιπλέον 500 εκατ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το πασχαλιάτικο τραπέζι σε πολυτέλεια
Eπίσκεψη στη Βαρβάκειο Αγορά.
Ν. Ανδρουλάκης: Φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν το πιο ακριβό πασχαλινό τραπέζι
Eπίσκεψή στη Βαρβάκειο Αγορά
02/05/2025 00:31
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Και μετά την Ακτωρ Παραχωρήσεις;
02/05/2025 00:23
ΕΕΤ: Ας δουν το θέμα των (δια ζώσης) γενικών συνελεύσεων
02/05/2025 00:20
Jumbo: Ευνοείται (και ) από φθηνότερο δολάριο/πετρέλαιο
02/05/2025 00:17