Σαμαράς: Παραλάβετε τη χώρα σε ανάκαμψη και σε 2.5 μήνες την γυρίσατε πίσω στην κρίση

Σαμαράς: Παραλάβετε τη χώρα σε ανάκαμψη και σε 2.5 μήνες την γυρίσατε πίσω στην κρίση
Τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής «προπαγάνδα».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει το παρών στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «ψέματα που στοιχίζουν πανάκριβα στον τόπο και διαψεύδονται αυθημερόν», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς φτάσαμε σε δυόμισι μήνες από το ‘πρώτη φορά αριστερά’ στην ‘αριστερά του τίποτα’;»

Δικά σας στελέχη -είπε ο πρόεδρος της ΝΔ- προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός τις προσεχείς ημέρες. Δικά σας στελέχη μιλούν για δίλημμα αν θα πληρωθούν συντάξεις ή τόκοι. Δικό σας στέλεχος εξέφρασε συμπαράσταση στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη.

«Ο λαός δεν σας ψήφισε για να συγκρουσθείτε και να προκαλέσετε ατύχημα» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε: «Κύριε πρωθυπουργέ είναι φανερό ότι έχετε χάσει τον έλεγχο και θέλετε να κατασκευάσετε εχθρούς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί ξεκίνησε «τη λεγόμενη επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και δεν καλέσατε τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα» ενώ την ίδια στιγμή τρέχει, όπως είπε, για μία ανάσα χρηματοδοτική, για να κερδίσει «ορισμένες εβδομάδες άντε μερικούς μήνες».

«Όμως αυτός ο χρόνος είναι χρόνος χαμένος για τη χώρα. Πόσο νομίζετε ότι αντέχει η κοινωνία αυτήν την αγωνία για το αύριο;» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «μία νέα εξεταστική πράγματι θα χρειαστεί για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε, για το πιστωτικό γεγονός που φέρνετε ποιο κοντά, για το τρίτο μνημόνιο που θα μας οδηγήσετε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καταθέτοντας παράλληλα επικαιροποιημένη τη δική του πρόταση. Πρότεινε δε να συγκροτηθεί η όποια εξεταστική, αφού υπάρξει νέα συμφωνία, «γιατί εν δεν υπάρξει, και η χώρα χρεοκοπήσει, ανακριτική επιτροπή θα κάνουμε κύριε Τσίπρα για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια».

«Επί δικών μας ημερών δεν υπήρχε αγωνία στον κόσμο αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ή εάν η χώρα θα χρεοκοπήσει» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι η πρόταση της ΝΔ πάει πίσω στο 1981 γιατί τότε η χώρα είχε ελάχιστο χρέος και κάθε κυβέρνηση που αναλάμβανε έκτοτε «έπρεπε να πληρώνει τα σπασμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Δεν ήταν τα μνημόνια που έφεραν την κρίση, η κρίση έφερε τα μνημόνια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η διερεύνηση πρέπει να επεκταθεί και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «και όχι με μισές κουβέντες».

«Σύρατε τη χώρα σε εκλογές και τώρα σέρνετε την Ελλάδα είτε σε ατύχημα, είτε σε νέο μνημόνιο, είτε και τα δύο» είπε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας: «Ετοιμάζετε κατηγορητήριο για όσους κράτησαν τη χώρα στο ευρώ, αλλά θα στραφεί κατά όσων παίζουν με το μέλλον της χώρας στο ευρώ».

«Τελικά θα απολογηθείτε εσείς που παραλάβετε τη χώρα σε ανάκαμψη και σε δυόμισι μήνες την γυρίσατε πίσω στην κρίση» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη δευτερολογία του, απαντώντας στις βολές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις αναφορές του σε προανακριτική, ο πρόεδρος της ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως «ομολογήσατε ότι προσπαθείτε να μετατρέψετε την εξεταστική σε προανακριτική». «Εσείς απειλείτε απροκάλυπτα» είπε.

«Αν πάτε τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός, έχετε την εντύπωση ότι δεν θα γίνει προανακριτική; Έχετε illusion ή delusion;» είπε.

Απαντώντας δε στις αναφορές Τσίπρα για το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έκανε εξεταστική για το μνημόνιο όπως είχε δεσμευτεί, είπε ότι «εγώ προτεραιότητα δεν είχα την εξεταστική, εγώ προτεραιότητα είχαν να σώσω τον τόπο. Αυτήν την προτεραιότητα έχω και τώρα».

Σχολιάζοντας αναφορές του πρωθυπουργού «περί ανατροπής του κ. Παπανδρέου» υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει για πρωθυπουργό τον κ. Αρσένη, ενώ ο κ. Παπανδρέου «μου είχε προτείνει μέχρι πέντε πρωθυπουργούς».

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ η συγκυβέρνηση, λέγοντας πως οι ξένοι τον ρώτησαν αν θα στηρίξει τον κ. Τσίπρα σε περίπτωση που το κόμμα του δεν στηρίξει τυχόν νέα συμφωνία και «είπα αυτό που είπα πολλές φορές, ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθάει τη χώρα, θα τη στηρίξω».

Αναφερόμενος δε στην επιτροπή αλήθειας για το χρέος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι τον έχει υποκαταστήσει η κ. Κωνσταντοπούλου και αναρωτήθηκε πώς ένιωσε ως πρωθυπουργός βλέποντας να λείπουν τα υπόλοιπα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ