Σακελλαρίδης:«Αν ήταν να συνεχίσουμε την προηγούμενη κατάσταση να μην τραβιόμασταν σε τρία Eurogroup»

Σακελλαρίδης:«Αν ήταν να συνεχίσουμε την προηγούμενη κατάσταση να μην τραβιόμασταν σε τρία Eurogroup»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ,ενόψει της Συνόδου της Κορυφής την Παρασκευή και της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την επόμενη Δευτέρα, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, τόνισε «για να υπάρχει μια πολιτική λύση έχει σημασία να τοποθετηθούν και οι ηγέτες κάποιων σημαντικών χωρών».

Στο ερώτημα αν πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προηγούμενης δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν προκύπτει απ' αυτή τη συμφωνία ότι μιλάμε για συνέχιση της προηγούμενης κατάστασης. Αν ήταν να συνεχίσουμε την προηγούμενη κατάσταση να μην τραβιόμασταν σε τρία Eurogroup. Εμείς θα πάμε στην πενταμερή συνάντηση με σκοπό να βρεθεί μια λύση»

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη αυτό που θέλει η κυβέρνηση στον νέο κύκλο επαφών που ξεκινά είναι «να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας σε ένα πλαίσιο πολιτικό. Θέλουμε να ξεκαθαριστεί η κατεύθυνση και το πλαίσιο».

«Δεν είναι δυνατόν να έχει ληφθεί μια απόφαση. Δεν υποτιμάμε τις τεχνικές επιτροπές» συνέχισε για να ξεκαθαρίσει πως «δεν έχει τελειώσει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Και βέβαια ισχύει. Απ' τη δική μας πλευρά καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Υπερασπιζόμαστε τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και τις μεταρρυθμίσεις».

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν την υπονομεύει κανένας (σ.σ. αναφέρεται στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου)» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να υπογραμμίσει πως «αυτό που ζητάμε είναι να γίνει η συζήτηση στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής ώστε να ξεκαθαρίσει πώς εφαρμόζεται η συμφωνία».

Τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα οποία αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν «εν γνώση των θεσμών εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τα δυο νομοσχέδια, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Μάλθιστα απέδωσε το βέτο της Κομισιόν σε «σκηνικό πίεσης».

Προσέθεσε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων «έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος», ενώ τα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν «σχετικά χαμηλό» κόστος», της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουμε τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις. Σήμερα έχουμε μια δημοπρασία εντόκων γραμματίων και ελπίζουμε ότι ο ΟΔΔΗΧ θα καταφέρει να τα αντλήσει».

Αναφερόμενος στη ρευστότητα παραδέχθηκε πως «υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, είναι γνωστά και επειδή πολλές φορές η ρευστότητα χρησιμοποιείται σαν ένας μοχλός πίεσης, στην πενταμερή θέλουμε να θέσουμε και το κοινό πλαίσιο για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση».

Σε ερώτημα αν πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προηγούμενης δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, ο κ. Σακελλαρίδης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν προκύπτει απ' αυτή τη συμφωνία ότι μιλάμε για συνέχιση της προηγούμενης κατάστασης. Αν ήταν να συνεχίσουμε την προηγούμενη κατάσταση να μην τραβιόμασταν σε τρία Eurogroup. Εμείς θα πάμε στην πενταμερή συνάντηση με σκοπό να βρεθεί μια λύση. Δεσμευόμαστε από μια λαϊκή εντολή. Δεν είναι ένα πείσμα, δεν είμαστε μικρά παιδιά που είπαμε κάτι και δεν θέλουμε να το πάρουμε πίσω για να μην κακοχαρακτηριστούμε».

Και κατέληξε: «Είναι ζήτημα κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. Δεν βρίσκουμε λογική σε μία τέτοια οικονομική πολιτική. Πόσο ακόμα να σφίξουμε το ζωνάρι;» χωρίς όμως να επιβεβαιώσει εάν οι εταίροι-πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα νέα εισπρακτικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ