Πολ Κρούγκμαν: Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της δεν βελτιώνονται

Πολ Κρούγκμαν: Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της δεν βελτιώνονται
Ο οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, στο άρθρο του στους New York Times με τίτλο "Μια γραβάτα που δεν δένει" αναφέρει "Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της δεν βελτιώνονται. Είναι αυτό μια κακή διπλωματία εκ μέρους των Τσίπρα και Βαρουφάκη; Μπορεί, αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε που μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν την σκληρή αντιπαράθεση".

Ο Πολ Κρούγκμαν θεωρεί ότι μια υποχώρηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρας θα συνιστούσε "ένα είδος άμεσης προδοσίας των ψηφοφόρων που τον έκαναν πρωθυπουργό. Αξιωματούχοι των χωρών – δανειστών ενεργούν σαν να περιμένουν ακόμη να συμβεί (σ.σ. η προδοσία) όπως είχε συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια".

Ο οικονομολόγος υπογραμμίζει πάντως ότι "μια γνήσια κυβέρνηση της αριστεράς είναι πολύ διαφορετική από μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Οχι επειδή οι πολιτικές και οι ιδέες της είναι άγριες και τρελές – που δεν είναι – αλλά επειδή οι αξιωματούχοι αυτής της κυβέρνησης δεν πρόκειται ποτέ να τύχουν της εκτίμησης των ισχυρών του Νταβός. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να διοριστεί σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών, δεν θα γίνει πρόεδρος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ή ευρωπαίος επίτροπος. Ο Βαρουφάκης δεν θέλει να φοράει γραβάτες – που συνειδητά ή μη είναι ένας τρόπος να διακηρύξει οπτικά ότι δεν πρόκειται να παίξει το συνηθισμένο παιχνίδι. Οι νέοι ηγέτες της Ελλάδας θα επιτύχουν ή θα αποτύχουν προσωπικά, ανάλογα με το τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξουν αντίδωρα παρηγοριάς για μια αποτυχία τους" σχολιάζει στο άρθρο του ο Πολ Κρουγκμαν και καταλήγει: "Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες το αντιλαμβάνονται αυτό; Αν όχι , τότε λειτουργούν υπό την επιρροή μιας επικίνδυνης παρανόησης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ