Σκληρή κριτική στον ρόλο της τρόικας από τον καγκελάριο της Αυστρίας

Σκληρή κριτική στον ρόλο της τρόικας από τον καγκελάριο της Αυστρίας
Πεπεισμένος ότι ο ρόλος της τρόικας δεν ήταν «και τόσο λαμπρός» εμφανίζεται ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν» άσκησε σκληρή κριτική στη δράση της τρόικας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα της καταλογίζει «ανάμιξη» σε επί μέρους ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η μείωση των κατώτατων συντάξεων.

Για τον αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και, όπως σημειώνει, μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί απλά να κηρύττει άκυρες όλες τις συμβάσεις.

«Δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους» τονίζει ο κ. Φάιμαν στις δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα, ωστόσο θεωρεί δυνατή την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων, κάτι που, όπως παρατηρεί, αναφέρουν ως προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Φάιμαν επισημαίνει, επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται αποτελεσματικές οικονομικές υπηρεσίες και ασφάλεια δικαίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φορολογικής απάτης, ζητήματα για τα οποία περιμένει η νέα ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες.

Σε τοποθετήσεις του, την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Φάιμαν είχε επισημάνει πως στη συζήτηση ως προς μια διαγραφή ελληνικού χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένει κινητικότητα και από τις δύο πλευρές, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν ένα βήμα προς το μέρος της Ελλάδας.

Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο καγκελάριος είχε διαμηνύσει πως η Αυστρία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση, πως μια σταθερή Ελλάδα σε μια κοινή Νομισματική Ζώνη είναι προς συμφέρον όλων, ενώ δήλωνε πεπεισμένος πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως κοινότητα κοινής μοίρας, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή βάση στον αγώνα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, ενώ και η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες.