Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της βιομηχανίας

Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της βιομηχανίας
Αμοιβαία ενημέρωση στη βάση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και η κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία, σε σύσκεψη

στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή μελών και του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα, καθώς και των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Επικράτειας Δημήτρη Σταμάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε νταλλαγή απόψεων επί σημαντικών θεμάτων με ειδική αναφορά στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, το ενεργειακό κόστος καθώς και την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία αλλά και να ενισχυθεί, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας, με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ. «Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων. Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.

«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου ανάπτυξης με στόχο να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες, και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους κατά 1% - 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ