Αποζημίωση 100.000 ευρώ θα καταβάλει ο Π. Καμμένος για τα CDS

Αποζημίωση 100.000 ευρώ θα καταβάλει ο Π. Καμμένος για τα CDS
Αποζημίωση 100.000 ευρώ καλείται να καταβάλει ο πρόεδρος των ΑνΕλ, Πάνος Καμμένος στην εταιρία IJ PARTNERS και τον πρόεδρο

και εκπρόσωπό της, Θεόδωρο Μαργέλλο, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε αναληθείς τις καταγγελίες του πολιτικού σχετικά με «κερδοσκοπικές διαδικασίες» το 2009 από την αγοραπωλησία ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου (CDS) επί ελληνικών ομολόγων, με εμπλοκή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και του αδελφού του τότε πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου.

Με την απόφασή του (αριθμός 2284/2014) το δικαστήριο επιδικάζει στην ενάγουσα εταιρία το ποσό των 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που δέχεται ότι υπέστη από τις δημόσιες καταγγελίες του κ. Καμμένου περί επένδυσης που έκανε στη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσω αγοράς και πώλησης ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καμμένος καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 100 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη που προκάλεσε στην ελβετική εταιρεία, ισχυριζόμενος πως αυτή αγόρασε, έχοντας εσωτερική ενημέρωση, τα "γυμνά" CDS με βάση αναφοράς τα ελληνικά ομόλογα που πούλησε στο τέλος του 2009 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
«Προς αποκατάσταση δε της ηθικής βλάβης που η ενάγουσα υπέστη, το δικαστήριο εν όψει της εντάσεως της προσβολής και της ευρύτατης διάδοσης των συκοφαντικών ισχυρισμών που αποδείχτηκαν ψευδείς, του βαθμού υπαιτιότητας και της εντάσεως του δόλου του εναγομένου, που μιλούσε για στοιχεία που αποδείκνυαν τη επίδικη συναλλαγή σε CDS, τα οποία ήταν ανύπαρκτα και ουδέποτε προσκομίστηκαν, τις κατ΄ επανάληψη δηλώσεις των επίδικων συκοφαντικών ισχυρισμών και μάλιστα παρά τη διάψευσή τους από την ενάγουσα, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων, οι οποίοι αμφότεροι είναι οικονομικά εύρωστοι, κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα το πόσο των 100.000 ευρώ», αναφέρεται στην απόφαση.
Το δικαστήριο κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του κ. Καμμένου στη Βουλή, στον Real Fm και στον KONTRA, σχετικά με την πώληση των CDS το 2009 από το Τ.Τ. αξίας 917 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η πορεία της χώρας δεν ήταν ομαλή. Μετά το κούρεμα μέσω του PSI και την άρνηση ενός ποσοστού περίπου 2,5% των κατόχων ελληνικών ομολόγων να υπαχθούν εκούσια σε αυτό (περίπου δηλαδή 8,5 δισ. ευρώ) απελευθερώθηκαν τα CDS.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το Ταμιευτήριο κέρδισε από την πώληση 25 εκατ., ενώ αν τα κρατούσε θα κέρδιζε 917 εκατ. αν περίμενε. Επεσήμανε δόλο μάλιστα και σημείωσε την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ το 2009, αποκαλώντας τον «έμμισθο broker των τοκογλύφων».
Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα πως στην IJ PARTNERS συμμετέχει συμμαθητής του τότε πρωθυπουργού και πρόσωπο που έχει κοινές δραστηριότητες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε εταιρείες ανάπτυξης πράσινης ενέργειας με τον αδελφό του πρωθυπουργού Αντρίκο. «Κάποιος κέρδισε 26 δισ. δολάρια», είπε αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί πως υπήρχε «εσωτερική ενημέρωση».
«Οι ισχυρισμοί του εναγόμενου δεν αποδείχτηκαν αληθείς αλλά ψευδείς, καθώς ο εναγόμενος δεν ανταποκρίθηκε στο βάρος των αποδείξεων. Δεν προσκόμισε ουδεμία συναλλαγή της ενάγουσας σε CDS επί ελληνικών ομολόγων και ουδένα κωδικό αυτής στον διεθνή οργανισμό ISDA, κάτι που αποδεικνύει το ψευδές των καταγγελιών», συμπληρώνεται στην απόφαση.
Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της εταιρείας η απόφαση να είναι άμεσα εκτελεστή, ενώ αποφάσισαν ακόμη πως κάθε φορά που ο κ. Καμμένος θα επαναλαμβάνει τους ίδιους ισχυρισμούς που κρίθηκαν συκοφαντικοί, θα πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ. Παράλληλα του επιδικάζει τα δικαστικά έξοδα 12.500 ευρώ. Δεν αποκλείεται ο κ. Καμμένος να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.