Οι επιτυχόντες και οι μεταξεταστέοι υπουργοί του Σαμαρά

Οι επιτυχόντες και οι μεταξεταστέοι υπουργοί του Σαμαρά
Με τη συνέντευξή του στο διεθνές δίκτυο Bloomberg, ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά άνοιξε, με πλάγιο τρόπο, το θέμα του ανασχηματισμού, θυμίζοντας στους υπουργούς του το βαθμολόγιο που κρατά στον προσωπικό του υπολογιστή.

«Παρακολουθώ τα χρονοδιαγράμματα που έχουν και ζητώ εξηγήσεις, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα εάν κάτι δεν έχει υλοποιηθεί. Χωρίς μισόλογα και δικαιολογίες». Με αυτά τα λόγια, ο Α. Σαμαράς έδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, όταν δηλαδή και θα έρθει η ώρα για τον τελικό έλεγχο στις επιδόσεις των υπουργών και μάλιστα όταν ο κάθε ένας ξεχωριστά γνωρίζει τι πήγε καλά και τι όχι.
Στον υπολογιστή του πρωθυπουργού έχει εγκατασταθεί ένα λογισμικό, με τη βοήθεια του στενού του συνεργάτη Δημήτρη Πτωχού, το οποίο και παρακολουθεί όλο το κυβερνητικό έργο. Το πρόγραμμα αυτό έχει φακέλους, με φωτεινές αλλά και ηχητικές ειδοποιήσεις για την πορεία των θεμάτων που έχει αναλάβει κάθε υπουργός και ενημερώνεται σχετικά όσο τα θέματα προχωρούν. Η σήμανση... κοκκινίζει όταν περάσει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και τότε παίρνουν φωτιά τα τριψήφια τηλέφωνα. Όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί έχουν συνηθίσει στις τηλεφωνικές κλήσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να πάρει τηλέφωνο μέσα στη βαθιά νύχτα ή τα ξημερώματα πριν ακόμη η μέρα χαράξει. Υπουργοί με σημαντικά χαρτοφυλάκια μάλιστα έχουν μεταφέρει στους συνεργάτες τους ουκ ολίγες φορές τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού σε αυστηρό ύφος για θέματα που έχουν μείνει πίσω με την αυστηρή εντολή να τελειώσουν... χθες.


Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρά τις κίτρινες κάρτες του Μαξίμου δεν κατάφεραν να πάρουν καλό βαθμό δίνοντας την εικόνα ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βαρύ φορτίο που ανέλαβαν. Ακόμη, στο βαθμολόγιο Σαμαρά, υπάρχει και η «διαγωγή»! Αυτή αφορά στην ικανότητα συνεργασίας με άλλους υπουργούς, καθώς τα περισσότερα από τα σοβαρά νομοθετήματα και κυρίως εκείνα που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα για τη δύσκολη συμφωνία με την τρόικα απαιτούν συνδιαχείριση όχι μόνο με έναν αλλά με δύο και περισσότερους υπουργούς κάθε φορά. Ο Α. Σαμαράς θυμάται καλά τα όσα έγιναν με το γάλα, τη φορολογία των ακινήτων, τα βιβλία των αγροτών και ένα σωρό άλλα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε έστω στοιχειώδης συνεννόηση των αρμόδιων υπουργών. Αντίθετα, στις παρατηρήσεις του Α. Σαμαρά καταγράφονται κορυφαίες υπουργικές κόντρες που τραυμάτισαν την κυβέρνηση και το ίδιο το Μαξίμου δίνοντας εικόνα ασυνεννοησίας και έλλειψη συντονισμού την οποία όμως καθημερινά ζητά ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Παίρνει το «άριστα»
Ο Γιάννης Στουρνάρας στο βαθμολόγιο του Αντώνη Σαμαρά έχει πάρει «άριστα» , με αποτέλεσμα ενώ όλοι αναζητούν τον διάδοχο του αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του, όπως και ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός κάνει δεύτερες σκέψεις και σκέφτεται να τον διατηρήσει τελικά στο πόστο του. Ο ίδιος φαίνεται πως σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί να ρισκάρει αφού στα κουτάκια του υπολογιστή του παραμένει ανοιχτό το θέμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που δεν έχει να κάνει μόνο με την ευρωζώνη αλλά έχει να κάνει κυρίως και με τους 27 υπουργούς Οικονομικών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Κρατάει ισορροπίες

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει καταφέρει να μειώσει τα έξοδα στο στράτευμα, αλλά και να διατηρήσει τις ούτως ή άλλως δύσκολες ισορροπίες στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων καθώς και στο χαμηλόβαθμο προσωπικό λόγω των μισθολογικών και άλλων περικοπών. Στα θετικά του είναι ακόμα και η λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό των υποβρυχίων. Ένα θέμα που ήταν ανοιχτό στο κουμπιούτερ του πρωθυπουργού, και από προηγούμενες θητείες υπουργών Εθνικής Άμυνας.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Έλλειμμα συνεργασιών

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες οι πτήσεις που έχει καταγράψει ο Κωστής Χατζηδάκης είναι χαμηλές. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι φόρτωσαν με πολλές αρμοδιότητες τον ίδιο ειδικά την πρώτη περίοδο και για αυτό το υπουργείο έσπασε στα δύο στον πρώτο ανασχηματισμό με το Υποδομών να πηγαίνει τελικά στα χέρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παρ' ολα αυτά όμως ο υπουργός Ανάπτυξης έως τώρα έχει περάσει ουσιαστικά μόνο την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ, και αυτή όχι αναίμακτα αφού του χρεώνουν την έλλειψη συνεργασίας τόσο με τα συναρμόδια υπουργεία, όσο και με τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Από την άλλη το κορυφαίο ζήτημα της καθημερινότητας που είναι η μάχη για το καλάθι της νοικοκυράς δεν φαίνεται να έχει κερδηθεί αφού βιομήχανοι και επιχειρηματίες στον χώρο των τροφίμων έχουν κερδίσει αρκετές ευκολίες, εν τούτοις δεν πιέστηκαν αρκετά για να προσαρμόσουν τις τιμές στα πετσοκομένα εισοδήματα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Με τάσεις φυγής

Ο Νίκος Δένδιας επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, θεωρώντας πως έχει κλείσει ο κύκλος του. Άλλωστε στο νομοσχέδιο που έφερε πρόσφατα στη Βουλή, ανέφερε πως «θέλω να πιστεύω πως θα είναι το πρώτο και το τελευταίο...».
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις, αφού ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά σε κάθε ζήτημα που χρειαζόταν. Στα θετικά του είναι η βελτίωση της αστυνόμευσης στην Αθήνα από τη χαοτική κατάσταση που παρέλαβε και ο εκσυγχρονισμός των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Οδεύει προς μετακίνηση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να πέρασε όλα τα καυτά ζητήματα του υπουργείου του, αλλά από την άλλη ο ανοιχτός πόλεμος με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς τον οδηγούν στην έξοδο του υπουργείου Υγείας. Στο πρωθυπουργικό γραφείο πάντως έχουν καταγραφεί τα πολλαπλά ζητήματα στα νοσοκομεία αλλά και η ταλαιπωρία των ασθενών με τα φάρμακα. Επίσης οι συχνές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης προκαλούν εντάσεις και συντηρούνται σχεδόν καθημερινά τα προβλήματα στην υγεία.
Παρ' όλα αυτά, ο Αντώνης Σαμαράς έχει σημειώσει την αφοσίωσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης και την τόλμη του να τα βάζει με συντεχνίες, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Για αυτό και υπάρχει η σκέψη για την πιθανότητα μετακίνησής του στο Ανάπτυξης που έχει ανοιχτά ζητήματα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Με μνημονικό άγος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις του υπουργείου του. Την ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο στον υπολογιστή του πρωθυπουργού ήταν ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα, η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων καθώς και το ξεκαθάρισμα με τα πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά που άφησε πίσω του ο Αντώνης Μανιτάκης. Στα θετικά έχει καταγραφεί και η συνεννόηση με τους άλλους υπουργούς αφού το Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τους υπαλλήλους στο δημόσιο πρέπει αναγκαστικά να συνεργάζεται με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Γρήγορος και συνεργάσιμος

Ο Γιάννης Μιχελάκης πιστώθηκε από την αρχή της θητείας του την ταχύτητα στο θέμα της ένδοδημοτικής κινητικότητας, για το οποίο η τρόικα είχε βγάλει κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση και συνεργάστηκε καλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ στα αρνητικά του χρεώνεται η καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις διαφόρων προβλημάτων στους δήμους, μεταξύ των οποίων οι διευκολύνσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ΟΤΑ.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κακές σχέσεις με την Κ.Ο.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που στον τελευταίο ανασχηματισμό διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, παρότι βρίσκεται σε ένα υπουργείο που δεν έχει πολιτικό κόστος, δοξάζεται... κρυπτόμενος. Δεν έχει να επιδείξει έργο ενώ και οι σχέσεις του με τους κυβερνητικούς βουλευτές μόνο καλές δεν είναι αφού δεν βγαίνει ούτε στα τηλέφωνα. Κάτι που το γνωρίζει και το πρωθυπουργικό γραφείο. Αντίθετα δείχνει μεγάλη έμφαση στην προσωπική του προβολή όπως φάνηκε και με τη φωτογραφία στον Λευκό Οίκο, που μπήκε ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και την Όλγα Κεφαλογιάννη.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σε τεντωμένο σκοινί
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ειδικά μετά και την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού έχει περιέλθει σε δίνη ενώ συνεχίζει να τον επιβαρύνει και στις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, το γεγονός ότι η υπόθεση με τη Χρυσή Αυγή υποστήριζε ότι είναι νομικά απολύτως «δεμένη», υπήρξαν εξελίξεις όπως η μη προφυλάκιση βουλευτών του κόμματος. Σε αυτή φάση τρέχει να κλείσει τον αντιρατσιστικό νόμο, όπου βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ξεκάθαρα προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν αν δεν συμπεριληφθούν στο νόμο οι γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Πλημμελής αλλά με κενά

Ο Γιάννης Βρούτσης έχει πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά. Στα θετικά του έχει καταγραφεί η ηλεκτρονική ταξινόμηση όλων των ανοιχτών θεμάτων του υπουργείου του, αφού όταν ανέλαβε η χώρα δεν γνώριζε ούτε πόσους συνταξιούχους έχει ούτε και πόσα χρήματα λαμβάνουν. Σήμερα όλα αυτά έχουν εξορθολογιστεί ενώ έχει εγκατασταθεί ακόμα και το σύστημα που παρακολουθεί πόσες προσλήψεις αλλά και πόσες απολύσεις γίνονται κάθε ώρα και στιγμή. Στα αρνητικά του είναι η παντελής έλλειψη επαφής με τον υφυπουργό του, Βασίλη Κεγκέρογλου, αλλά κυρίως η άκαιρη κίνησή του να φέρει στη Βουλή τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση όλων των βουλευτών της δικομματικής. Πάντως στα κουτάκια του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται δύο μεγάλα κενά, αυτά των επικουρικών και των ταμείων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Τον έπληξαν τα διόδια

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πιστώνεται το ξεπάγωμα των οδικών αξόνων και την επανεκκίνηση έργων που είχαν βαλτώσει και τα οποία έδωσαν ώθηση στην κατασκευαστικό κλάδο και νέες θέσεις εργασίας. Στα αρνητικά του όμως είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες, με τον σχεδόν διπλασιασμό των διοδίων. Κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις σχετικές συμβάσεις. Πάντως το θέμα αυτό έχει καταγραφεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους των περιοχών που έχουν στενάξει από τα υψηλά διόδια.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αδυναμία διαπραγμάτευσης

Ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, έχει αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, αυτό της πιο μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στη χώρα. Η αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος με τους πρυτάνεις και να λειτουργήσουν ομαλά τα πανεπιστήμια, έχει και δικό του μερίδιο ευθύνης, αφού του χρεώνεται κακή μεθοδολογία στη διαπραγμάτευση.
Ωστόσο στο σύνολό του το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο δεν έχει ακόμα κριθεί στην πράξη και η καταστάση στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχει ομαλοποιηθεί. Ένα ακόμα δύσκολο σημείο στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι το θέμα του με τις υποψηφιότητες στον δήμο Πειραιά.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

Εκκρεμότητα με λιμάνια

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διεκπεραίωσε στο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή, θέματα που αφορούσαν εκκρεμείς ρυθμίσεις στον τομέα της ναυτιλίας. Στο ηλεκτρονικό σημειωματάριο του πρωθυπουργού όμως είναι ακόμα ανοιχτό το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Κάτι στο οποίο όμως εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ

Πενιχρά αποτελέσματα

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης κλείνει περίπου δυο χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Η έλλειψη συνεργασίας με τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή του, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής με συνέπεια να έχει μείνει πίσω το έργο σε ένα ευαίσθητο τομέα, αυτό των αγροτών. Την ασυνεννοησία χρεώνονται και οι δυο υπουργοί, με τη διαφορά ότι ο βουλευτής Λάρισας δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση. Ο κύριος Τσαυτάρης ήταν απών σε όλη την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το γάλα, αφήνοντας τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να διαμαρτύρεται. Εμφανίστηκε την τελευταία μέρα πριν πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ζητώντας μάλιστα και αλλαγές στέλνοντας τελεσίγραφα στο Μαξίμου, ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Σε δυσχερή θέση

Ο Γιάννης Μανιάτης που έχει ξαναπεράσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μπορεί να βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά ειδικά για τα ενεργειακά ζητήματα αλλά ό,τι νομοσχέδια έχουν περάσει επί θητείας του, ουσιαστικά τα προώθησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης πλέον, Σταύρος Καλαφάτης. Οι κακές σχέσεις όμως με τον υφυπουργό του Ασημάκη Παπαγεωργίου, δυσχεραίνουν τη θέση του που είναι σημειωμένος στην οθόνη του πρωθυπουργού.

Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ