Θετικά σχόλια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Θετικά σχόλια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν στα κοινά συμπεράσματα την βασική τους ανησυχία για τον πληθωρισμό

Το θέμα της Ουκρανίας και όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Κοσόβου – Σερβίας, αλλά και η τρέχουσα κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ) συζητούνται αυτή την ώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ θα ακολουθήσει το ζήτημα του μεταναστευτικού.

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν ειδική σύνοδο για το ευρώ (Euro summit) παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη «σκιά» των νέων γεωπολιτικών αναταράξεων και στη Μέση Ανατολή, ενώ θετικά σχόλια απέσπασε η Ελλάδα για την οικονομική της ανάκαμψη, ειδικά τα τελευταία χρόνια από το σύνολο των ηγετών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως πλέον έχει ήδη συμπληρωθεί ένας κύκλος [από την έναρξη της οικονομικής κρίσης], ενώ θετικά σχόλια απέσπασε η Ελλάδα από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών. Τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ έγιναν μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ τόνισε ότι «το πλαίσιο της οικονομικής μας διακυβέρνησης είναι απαραίτητο για την οικονομική και νομισματική μας ένωση».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν στα κοινά συμπεράσματα την βασική τους ανησυχία για τον πληθωρισμό δίνοντας έμφαση στη συνέχιση της διαδικασίας του αποπληθωρισμού. Στα συμπεράσματα της συνόδου σημειώνεται παράλληλα ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι ως προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας, τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μας και την αναβάθμιση της οικονομικής μας ενσωμάτωσης για περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη εντός της Ε.Ε». Συγχρόνως δίνεται έμφαση στην τραπεζική ένωση, όπου υπογραμμίζεται, η έκκληση για συνέχιση των σχετικών προσπαθειών ολοκλήρωσής της, στη βάση της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2022.

Επόμενη προγραμματισμένη σύνοδος για το ευρώ θα πραγματοποιηθεί στο τακτικό συμβούλιο του Μαρτίου του 2024, όπου θα παρουσιαστεί αντίστοιχα η ανεξάρτητη έκθεση για την ενιαία αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ