Μητσοτάκης: Οι στόχοι για την τετραετία - Αυξήσεις στο Δημόσιο – Μειώσεις φόρων σε οικογένειες

Μητσοτάκης: Οι στόχοι για την τετραετία - Αυξήσεις στο Δημόσιο – Μειώσεις φόρων σε οικογένειες

Όλα τα οικονομικά μέτρα

Τους νέους φιλόδοξους στόχους, τις προτεραιότητες μιας καινούργιας κυβερνητικής τετραετίας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ενώ τόνισε πως ευελπιστεί η κυβέρνηση να εκφράσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε μια χώρα με οικονομία που αναπτύσσεται με πιο γρήγορους ρυθμούς. «Οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματά. Η Ελλάδα κουβαλά στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών και που απαιτούν τουλάχιστον δύο θητείες συνεχούς διακυβέρνησης για να θεραπευτούν. Η ανεργία διαρκώς μειώνεται, όμως είναι ακόμη η 2η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τις αυξήσεις. Ναι, είναι ακόμη χαμηλοί οι μισθοί και πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα για να συντριβεί η γραφειοκρατία. Η μεταναστευτική κρίση είναι διαρκώς παρούσα και η Ελλάδα δίνει συνεχώς εξετάσεις. Αποκτήσαμε φωνή και λόγο σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο από 1/1/2024 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή, περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» της νέας τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι «οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων».

«Έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας και διχασμού», ανέφερε, επικαλούμενος το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και τονίζοντας ότι οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου. Για να μιλήσουμε για το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε και να διδαχθούμε από το παρελθόν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους τρεις σταθμούς «που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια»:

«Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του ’50 και του ’60, που οδήγησε σε ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη και με το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, και ο πολιτικός εκσυγχρονισμός της μεταπολίτευσης, εξέλιξη που χάρη στον ιδρυτή μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στέριωσε τη Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια η χώρα να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες και να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον», εξήγησε.

Και προσέθεσε: «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική, προστατεύοντας πρώτα και πάνω από όλα τους πιο αδύναμους. Φιλόδοξη και δίκαιη. Στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο».

Οι βασικοί στόχοι της νέας διακυβέρνησης

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της νέας τετραετίας:

– Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους.

– Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.

– Λογικά πρωτογενή πλειονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% ως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% ως το τέλος της τετραετίας, μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών

Συνεχίζεται το market pass και για τους επόμενους μήνες.

Καθιερώνουμε και θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, σε μόνιμη βάση, το youth pass, ύψους 150 ευρώ.

Από 1/1/2024 το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυξάνουμε το οικογενειακό επίδομα από 20 ως 50 ευρώ.

Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές.

Οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από φαρμακευτικές δαπάνες.

Καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

«Κάθε παροχή που θα ακούγεται, πρέπει να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.

Από το νέο έτος, σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%.

Μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Για ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και υπογράμμισε ότι «η δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ισχύει στο ακέραιο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σκοπός μας είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά.

Ανακοίνωσε την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα και τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Για Παιδεία και εκπαίδευση

Η δημόσια παιδεία προχωρά επίσης σε νέα εποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027.

Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη στα σχολεία.

«Το φθινόπωρο ξεκινά μελέτη για την κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χώρας, με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε χειροκροτούμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην προσχολική αγωγή, με καλύτερο συντονισμό της παιδείας με την αγορά εργασίας.

Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο ττης Τεχνολογίας.

Για το άρθρο 16

Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν.

«Άμεσα η μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 – και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».

Και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Στις αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασίας της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’», ανέφερε, σημειώνοντας πως «είναι δέσμευσή μου ότι από τη στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό, θα τους διπλασιάσουμε».

Ανέφερε ότι θα διπλασιάσουμε τα φτηνά στεγαστικά δάνεια προς τους φοιτητές «που έφτασαν το προηγούμενο διάστημα τα 5.000 και θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.500 φοιτητές».

Θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής, προσέθεσε.

Οι εξοπλισμοί θα συνεχιστούν – Θα ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα εξοπλιστικά μπρογράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας θα συνεχιστούν.

Και ανακοίνωσε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Μίλησε ακόμη για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας, μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, για να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη».

«ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους»

«Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός χαρακτηστικά ότι η «πολιτική προστασία ανάγεται σε τομέα απόλυτης προτεραιότητας και το ίδιο για την προστασία των πολύτιμων πόρων». Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να υλοποιεί αρδευτικά έργα: «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για το νερό».

«Θέλουμε και θα έχουμε δίπλα μας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να αναφέρονται σε ξεπερασμένο μοντέλο. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αξιοποιούν την τεχνολογία».

Να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο ελέγχει άμεσα το 50%+1 μετοχή της ΕΥΔΑΠ και έμμεσα το 11,33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι το 61,33%. Το Υπερταμείο ελέγχει το 50%+1 μετοχή της ΕΥΑΘ και το 24% το ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ