Όλα τα σενάρια της αυτοδυναμίας: Υπολογίστε μόνοι σας πόσες έδρες θα βγάλει το πρώτο κόμμα

Το ποσοστό του 1ου κόμματος αλλά και το άθροισμα των ποσοστών των σχηματισμών που θα μείνουν εκτός Βουλής καθορίζουν τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος

Όλα τα σενάρια της αυτοδυναμίας: Υπολογίστε μόνοι σας πόσες έδρες θα βγάλει το πρώτο κόμμα

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Έτσι, του πιο επίκαιρο εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά αυτό που υπολογίζει τον αριθμό των εδρών του 1ου κόμματος. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα, η πορεία του χρηματιστηρίου, η αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων κλπ, συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε το δικό σας σενάριο σχετικά με το πόσες έδρες θα καταλάβει το πρώτο κόμμα και αν θα σχηματίσει ή όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση, το εργαλείο που ποσοτικοποιεί τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος έχει ως εξής: 

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσοστό που πιστεύετε ότι θα λάβει το πρώτο κόμμα αλλά και το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Το εργαλείο υπολογίζει αυτομάτως το bonus που δίδεται στο πρώτο κόμμα, τον αριθμό των εδρών που προκύπτουν με βάση το ποσοστό αλλά και το άθροισμα που χαρίζει ή δεν χαρίζει την αυτοδυναμία.

Αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο το 25% παίρνει αυτομάτως ένα bonus 20 εδρών. Από εκεί και πέρα, προστίθεται μια έδρα στο bonus για κάθε επιπλέον 0,5% στο ποσοστό του. Έτσι, το 25,5% χαρίζει bonus 21 έδρες, το 26% 22 έδρες κ.ο.κ. Το bonus δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 50 εδρών. Έτσι, "πριμ" δίνεται μέχρι του ποσοστού του 40%. Από εκεί και πάνω δεν υπάρχει αλλαγή στην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος.

Οι έδρες του πρώτου κόμματος με βάση το ποσοστό του, εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο αυξάνει ο αριθμός των εδρών του πρώτου κόμματος καθώς στο κλάσμα μειώνεται ο παρονομαστής. Αν υποτεθεί λοιπόν ότι το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό 40% εξαντλώντας το bonus των 50 εδρών και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής περιοριστεί στο 9% (λόγω πχ εισόδου ακόμη δύο κομμάτων στην Βουλή), τότε το πρώτο κόμμα θα λάβει 160 έδρες. Αν πάλι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής παραμείνει στο 16%, ο αριθμός των εδρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος: 169 έδρες. Με ποσοστό εκτός Βουλής στο 6% και ποσοστό του πρώτου κόμματος στο 38%, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς το bonus περιορίζεται στις 46 έδρες και οι έδρες βάσει του ποσοστού είναι μόλις 103.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ